Liguria Tippek, ötletek

Liguria rejtett kincsei 1. rész

Liguria egyike a kedvenc régióimnak,  azért is mert itt érvényesül talán a legjobban a tenger kékségének és a zöld hegyvidékek kontrasztja. Ritkán talál az ember olyan helyet, ahol ez az ellentét ne lenne meg, így nehéz olyan falvacskát is találni, mely nem nyújtana csodás tengeri panorámát. A hegyvonulatok számtalan túraösvényeket és mesébe illő kis öblöket rejtenek, melyekben szebbnél-szebb színes történelmi halászfalvacskák húzódnak meg.

Pietra Ligure mess belvárosa

Szomorú, mikor Liguria hallatán az emberek többségének agyában csak Kolumbusz Genovája és a virágok városa, az olasz dalfesztivál hazája, Sanremo villannak meg, mikor Liguria sokkal több e fentnevezett két városnál.  Nézzünk meg három várost, melyek annak ellenére, hogy egytől-egyik különlegesek, Magyarországon kevésbe ismertek.

Cervo

Cervo,  a tengertől maximum 5 perc sétára, egy hegy tetején emelkedik. Főképpen turizmusból tartja fenn magát, de nem elhanyagolható az olajbogyó termesztése és a borkultúrája sem.
A város főterén számtalan kávézó és étterem teraszán húzódhatunk árnyékba a tűző nap sugarai elől. Esténként, június és augusztus között, nem csak  a főtér szépségét, a tengerre néző panorámát és a helyi ízeket élvezhetjük, hanem az évente megrendezendő zenei fesztivál esti koncertjein is részt vehetünk, melynek “alapítása” egy magyar hegedűművész, Végh Sándor, nevéhez köthető.

Colla Micheri

Colla Micheri ligúr barátaim körében sem túl ismert. Egy kedves magyar barátnőmnek mutatták meg pár éve ismerősei és egy forró nyári délután el is vitt oda.

A  maximum 30 fős falvacska a hegyekben húzódik meg, mely egy egykori fontos kereskedelmi útvonal via Julia Augusta egyik állomása volt. Száműzetéséből, a szomszédos Franciaországból, hazatérvén 1814-ban, VII. Piusz  pápa személyesen látogatott el ide és megáldotta a falut, melyet a templom falára vésett felirat tanúsít. A templom imatermében a mai napig őrzik a szószéket, ahol az egyházfő ült.

Thor Heyerdhall, holland vállalkozó, látogatását követően beleszeretett Colla Micheri-be és az 50-es években restaurálta a várost, neki köszönhetjük, hogy ez a kincs így megmaradt az utókor számára.

Legegyszerűbben, Andorra és Laigueglia városoktól, félórás sétával közelíthető meg. Fontos, figyelni a turistajelzésekre, ha nem szeretnétek elveszni…nekünk sikerült. 🙂 Készüljetek fel arra, hogy felfelé vezető út nem lesz könnyű, hiszen elég erősen emelkedik, viszont lefelé annál könnyebb dolgotok lesz. Ezért a csodálatos elrejtett gyöngyszemért megéri sétálni, na és persze a kilátásért, mely a Colla Micheri feletti hegyről tárul elénk.

(A történelmi adatok forrása: helyi emléktábla)

Finalborgo

Finalborgo egy tipikus olyan város, az egyik nagy kedvencem, amely biztosan nincs tömve turistákkal, kivéve ha nem a középkori fesztivál ideje alatt érkezünk, de akkor is csak többnyire helyiekkel  találkozhatunk. Tavaly volt szerencsém részt venni  a három-négy napos fesztiválon, melyet általában augusztus 20. körül szerveznek meg. Az egész város feléled, olyan érzést nyújt, mintha visszamentünk volna az időben. Az utcákon mindenki korhű ruhákban, a sötétség, a zajok, az illatok és ízek garantálják a középkori hangulatot. A középkori város omladozó falai között, a  jelmezek és a szervezettség összhangja, akár egy filmforgatáson is megállnák helyüket.

📍További cikkek Liguria kincseiről:

Copyright © Patai Mercédesz.  All rights reserved.

A fotók a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. Engedély nélküli másolásuk, bármilyen módon történő felhasználásuk a szerzői jog megszegésének minősül, amelyet a törvény büntet. Hozzájárulás kéréséért, vagy további információért vegyétek fel velem a kapcsolatot!

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.