Lombardia Milánó

Mert Milánóban élni egy életstílus

Több mint 6 hónap telt el azóta, hogy eljöttem Milánóból. A három ott töltött hónap után, nem gondoltam volna soha, hogy valaha hiányozni fog a nyüzsgő és modern, csillogó lombárd nagyváros.

Milánót gyakran Olaszország gazdasági fővárosaként emlegetik, mivel itt központosul az ország ipari és pénzügyi szférája, míg Róma a kulturális főváros. Róma és Velence után talán Milánó Itália harmadik leglátogatottabb városa. Műemlékein és kulturális kincsein túl-mint a dóm, mely az itáliai gótika mesterműve, vagy a világ egyik legelőkelőbb színháza, a Teatro alla Scala és Leonardo da Vinci Utolsó vacsorája (melyre 3 hónap alatt sem sikerült bejutnom)-, üzletei, évente több ezer turistát vonzanak ide a világ minden tájáról. Ne feledkezzünk meg arról, hogy Milánó, olyan nagy divattervezőházak bölcsője, mint az Armani, a Gucci vagy a Prada. A divatrajongók, olyan elegáns negyedekben találják meg a felsőkategóriás üzleteiket mint a csodálatos Galleria Vittorio Emanuele fedett passzázs, melyet gyakran „Milánó szalonjaként” emlegetnek vagy a Quadrilatero D’oro, mely négy utcát foglal magába (Via Monte Napoleone, via Manzoni, via della Spiga, corso Venezia). A Quadrilatero d’Oro a világ egyik legdrágább divatnegyedeként ismert, ahol sétálva nem kell meglepődnünk, ha világsztárokba botlunk.

Milánó kétségkívül az ellentétek városa, ahol keveredik a modern a „régivel”, a felhőkarcolók és üvegpaloták mint a Bosco Verticale (Függőleges Erdő), a neoklasszikus stílusú épületekkel, a luxus és design az elegánssal. Milánó a megszokott olasz városokhoz képest nem színes, hanem inkább szürke és egyszínű. Elmondhatjuk azt is, hogy nem a megszokott és „lelassult olaszos” életstílus jellemzi, hiszen az üzletorientált metropoliszban mindenki siet, rohan valahová. Milánó az egyetlen olyan város, mely számomra nem a múltat fejezi ki, hanem a jövőt, egyszóval az életet.

Mit lehet élvezni Milánóban? A pezsgő nyugati életvitelt; a színházba és operába járást, az órákon át tartó vásárolgatást valamelyik divatutcán, egy A. C. Milan vagy Juventus meccset a San Siro Stadionban, a hosszú éjszakákat a Naviglin, a kortárs művészetet és a designt. Milánóinak lenni egy külön életstílus.

Hát ide, ebbe az ellentétekkel teli nyüzsgő nagyvárosba csöppentem. Nem gondoltam volna soha, hogy Milánóba fogok költözni. Milánó sohasem vonzott, egy teljesen más, tőlem távoli város, de mégis ennek ellenére most azt érzem, hogy igen, nagyon is hiányzik. Talán nem is a város, hanem az emlékek és a barátaimmal és a gyerekekkel töltött pillanatok vagy a magányos délutánok, mikor órákon át császkáltam a városban leárazásokat hajszolván a nyüzsgő nagyvárosi tömegben vagy éppen egy nyugodt, a várostól picit kívül eső park kis zugát kerestem, ahová elmenekülhettem a világtól.

Bejegyzésem célja nem a kötelező nevezetesség ismertetése, hanem a lelkemhez közel álló Milánó arcának bemutatása. Lássuk mit imádok Milánóban! 🙂

Piazza del Duomo

A Piazza del Duomo az év bármely hónapjában és a nap minden szakaszában pezseg az élettől, mivel elsődleges turista célpont és egyike a város legfontosabb találkozási pontjainak.

A tér, mely folyton tele van fényképezőgépeket kattintgató külföldiekkel, akik képesek több 10 eurót is kiadni madáreledelre, csak azért, hogy egy képet készíthessenek a rájuk szálló téren heccelő étel után sóvárgó galambokkal. Nem csak a turisták közkedvelt helyszíne, hanem az olasz lakosság színe-java is itt gyűlik össze központi elhelyezkedésének köszönhetően. Fiatalok, idősek, szinglik, szerelmes  párok,  öltönyös üzletemberek közkedvelt találkozási színhelye. Imádtam kijárni a térre és azon tűnődni, hogy kinek mi járhat a fejében, ki hova rohanhat.

Castello Sforzesco és a Parco Sempione

A Parco Sempione Milánó legnagyobb partja, mely a Sforza-vár mögött található. A park közel 50 hektáron terül és számtalan lehetőséget nyújt kikapcsolódásba.

Parco Portello

A város legmodernebb és legkülönlegesebb térelrendezéssel rendelkező parkja, mely három szintből épül fel, melyek három különböző földtörténeti korszakot jelképeznek. Ezt az első kertbe érkezésünk után észre is vehetjük, hiszen járdaburkolatok mesélik el a föld keletkezésének történetét. Az alsó szintet  az illatok és a színek szintjének is nevezhetnénk, mely sok-sok növénnyel és virággal ékesített  kis lugas. Aktuális helyszín, ha elszeretnénk menekülni a  nap tűző sugarai elől egy könyv társaságában. Egy szinttel feljebb egy maximálisan felszerelt hatalmas játszóteret találunk, sok-sok fával. A harmadik szint főleg a sportolóknak kedvez, hiszen egy a tó két oldalán elhelyezkedő mesterséges domboldalba vájt labirintusos futópályán edzhetünk. Ha az emelkedő és ereszkedő pálya után maradt még energiánk és kedvet érzünk még egy kis kocogásra vagy egyszerűen csak egy levezető sétára vágyunk, nem is találhatnánk ideálisabbat a spirálosan emelkedő kétsávos dombnál, mely tetejére érve megpihenhetünk a DNS alakú szökőkút tövében elhelyezett padokon, a város panorámáját csodálván. Ha szerencsések vagyunk és süt a nap, akkor akár az Alpok hófedte csúcsaiig is elláthatunk. Ha szabadak voltak a délutánjaim, majdnem mindig elsétáltam a parkba és a tó mellett üldögéltem órákon át.

📍HASONLÓ BEJEGYZÉSEK:

Copyright © Patai Mercédesz.  All rights reserved.

A fotók a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. Engedély nélküli másolásuk, bármilyen módon történő felhasználásuk a szerzői jog megszegésének minősül, amelyet a törvény büntet. Hozzájárulás kéréséért, vagy további információért vegyétek fel velem a kapcsolatot!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.