Bakancslista Tippek, ötletek Toszkána

Toszkánában forgatott filmek nyomában: Arezzo és Cortona

Gimnáziumi éveim alatt kezdtem olaszul tanulni, ebben az időszakban nyelvtudásom fejlesztésére, illetve Olaszország utáni vágyam csillapítására, csak olasz és Olaszországban játszódó filmeket néztem. Két hatalmas kedvencemet, Napsütötte Toszkána és Az élet szép, félévente akár többször is képes voltam megnézni. Akik ismernek, tudják jól, hogy számomra nem akadály az egyedüli utazás, sőt mondhatni egyedül utazni jobban is szeretek. Egy derűs pénteki napon pattant ki a fejemből az ötlet, hogy másnap el kell mennem valahová. Régóta több kirándulásom során is megfordult a fejemben már a gondolat, hogy felkeressem ezeket, a filmekből már jól ismert városokat.

Gimnáziumi éveim alatt kezdtem olaszul tanulni, ebben az időszakban nyelvtudásom fejlesztésére, illetve Olaszország utáni vágyam csillapítására, csak olasz és Olaszországban játszódó filmeket néztem. Két hatalmas kedvencemet, Napsütötte Toszkána és Az élet szép, félévente akár többször is képes voltam megnézni.

Akik ismernek, tudják jól, hogy számomra nem akadály az egyedüli utazás, sőt mondhatni egyedül utazni jobban is szeretek. Egy derűs pénteki napon pattant ki a fejemből az ötlet, hogy másnap el kell mennem valahová. Régóta több kirándulásom során is megfordult a fejemben már a gondolat, hogy felkeressem ezeket, a filmekből már jól ismert városokat.

Arezzo

Nagy kedvencem Roberto Benigni Az élet szép c. /La vita è bella, 1997/ három Oscar-díjat nyert alkotása, melyben ő játssza az egyik főszerepet is. Igaz, csupán a film első fele játszódik a mesés Arezzo városában, mely jellegzetes középkori tere kap központi szerepet, hiszen Guido a bolondos könyvkereskedő biciklivel többször is “elgázolja” álmai nőjét, akit később feleségül is vesz.

Itt, a város központi terén, hangzik el először az olaszok körében szállóigévé vált köszönés: „Buongiorno, Principessa!” (Jó napot, Hercegnőm!).
Nagy szerencsém volt az időzítéssel,  mert épp a szombatonként megrendezett régiségpiac idején érkeztem, mely standjai az egész történelmi várost behálózták.

Cortona

Szerintem élete során mindenki legalább egyszer látta Frances Mayes Napsütötte Toszkána c. /Under the Tuscan Sun, 2003/ naplóregénye alapján készült, azonos című filmfeldolgozást, melyben a csodálatos Diane Lane amerikai színésznőn túl, feltűnik a tipikus olasz szépfiúként ismert, az olasz filmiparban manapság nagyon felkapott szívtipró Raul Bova is, Marcello szerepében.

Aki látta a filmet biztosan emlékszik arra a jelenetre, mikor Francis, a nyüzsgő vásári forgatag és a tűző nap sugarai elől egy teraszra menekül, és ott egy utastársába botlik, aki épp képeslapok írásával szenved és Francis megírja az egyik, az édesanyjának szánt, képeslapot, mely nem nyeri el a fiú tetszését. Ezen a teraszon üldögéltem én is egy szinte azonos, a tipikus toszkán tájat ábrázoló képeslappal, viszont az egyetlen hiba az volt, hogy elveszítettem a tollamat.

Itt egy mennyei gelato társaságában élveztem a meleg tavaszi nap sugarait és igyekeztem kipihenni túrám fáradalmait, hiszen Camuciából gyalog, a toszkán tájat körülölelő kanyargó szerpentinen sétáltam fel a hegytetőn emelkedő középkori városba. A megerőltető út és az ezt követő izomláz ellenére is mindenkinek ajánlom a sétát, mert az útközben szemünk elé táruló panoráma kárpótol mindenért.

Ha tetszett a bejegyzés és még többet szeretnél olvasni Olaszországról és a kalandjaimról, akkor kövess az Instagramon és Facebookon! 🙂

📍HASONLÓ CIKKEK:

Copyright © Patai Mercédesz.  All rights reserved.

A fotók a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. Engedély nélküli másolásuk, bármilyen módon történő felhasználásuk a szerzői jog megszegésének minősül, amelyet a törvény büntet. Hozzájárulás kéréséért, vagy további információért vegyétek fel velem a kapcsolatot!

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.