Liguria

Színházi fesztivál Borgio Verezziben

Verezzi, a csodálatos hegyoldalban elhelyezkedő szaracén gyökerekkel rendelkező ligur kisfalu, Olaszország legszebb falvainak egyike, mely egy fontos évente megrendezendő színházi eseménynek ad helyet. A színházi fesztivál hivatalos székhelye a piazza Sant'Agostino, Verezzi csodálatos főtere, mely a falu központjában helyezkedik el. A tér tengerre néző lélegzetelállító kilátása és omladozó templomának homlokzata, az előadások természetes színpadját, illetve díszletét formálják.

Verezzi, a csodálatos hegyoldalban elhelyezkedő szaracén gyökerekkel rendelkező ligur kisfalu, Olaszország legszebb falvainak egyike, mely egy fontos évente megrendezendő színházi eseménynek ad helyet.

A színházi fesztivál hivatalos székhelye a piazza Sant’Agostino, Verezzi csodálatos főtere, mely a falu központjában helyezkedik el. A tér tengerre néző lélegzetelállító kilátása és omladozó templomának homlokzata, az előadások természetes színpadját, illetve díszletét formálják.

Az 1969 óta megrendezett fesztivál idén már az 53. évadát fogja ünnepli.  Én az 49. és az 50. és az 52. előadássorozaton vettem részt.

2015

A rendezvény egy egyszerű színházi játékként született, mely az évek során évadról-évadra egyre nagyobb volumenűvé vált, olyannyira, hogy mára már nemzeti eseménnyé nőtte ki magát.

Számos az olasz színházi élet meghatározó alakja, rendezők és színészek, Verezziben mutatták be először darabjaikat vagy léptek színpadra. A 90-es évektől kezdve az országos premierek száma folyamatosan növekszik, miközben a kisebb vendégelőadások száma csökken. A fesztivál idejére elhelyezett vörös szőnyeget és a történelmi táblákat követve, hangulatos szűk sikátorokon keresztül haladva, betekintést nyerhetünk a virágzó színházi élettel büszkélkedő Verezzi történetébe.

Napjainkban az előadássorozat egy megnyitóval kezdődik, melyet különböző programok követnek, mint például a Ragazzi sul Palco del Festival, mely keretén belül a ligur általános és középiskolák színházi csoportjai mutatkoznak be. Ezt követi az Aperitivo teatrale, vagyis egy borkóstolóval összekötött színházi est és az Aperitivo con l’attore, mely lehetőséget nyújt az idelátogatóknak, hogy főszereplők társaságában egy aperitif mellett társalogjanak.

A fesztivál díjak átadásával végződik, mely során minden évben három díjat osztanak ki a legkiválóbb rendezők és színészek között, így kerül kiosztásra a neves Premio Veretium prózai díj, a Premio Virgin Active, mely a legjobb női szereplőnek jár és a Premio Camera di Commercio di Savona, melyet az előző év legsikeresebb darabjának ítélnek oda.

Néhány fontos név a fesztivál életéből: Gina Lagorio, Giancarlo Cobelli, Gabriele Lavia, Alessandro Benvenuti, Ugo Chiti, Paola Gassman, Giorgio Lupano, Gianluca Ramazzotti.

A fesztivál felejthetetlen élményt nyújt minden résztvevőnek. Aki teheti, ha nem is az előadások ideje alatt, mindenképpen látogasson el a kevésbé ismert, de annál csodálatosabb Verezzibe, ahová gyalogosan Borgio Verezziből, az öt ösvény egyikét, illetve autóval a hegyet átölelő szerpentint követve juthatunk fel.

Még néhány kép a mesés Verezziről

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a következő itáliai kalandjaim is, akkor iratkozz fel oldalamra és kövess instagramon és a facebookon!

📍HASONLÓ CIKKEK:

Copyright © Patai Mercédesz.  All rights reserved.

A fotók és a cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. Engedély nélküli másolásuk, bármilyen módon történő felhasználásuk a szerzői jog megszegésének minősül, amelyet a törvény büntet. Hozzájárulás kéréséért, vagy további információért vegyétek fel velem a kapcsolatot!

4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.