Külföldi utakon Személyes

6 éve úton: Gondolatok és érzelmek

Kinek nem fordult meg gyerekkorában a fejében, hogy egyszer világgá megy és soha vissza sem tér? Én mindig is boldog akartam lenni. Huszonegy évesen rájöttem, hogy nem attól leszek boldog, ha pénzt keresek és a keserves munkával megkeresett keresetemet tárgyakra költöm, hanem ha élményeket gyűjtök.

Novigrad
Szkopje

A legelső alkalommal, amikor Rómába költöztem, kettő hatalmas bőröndöt, azaz 64 kg ruhát és tárgyat vittem magammal az ott eltöltendő 6 hónapra (aztán rájöttem, hogy nincs értelme). Gondolom mondanom sem kell, hogy az akkori ruhatáram felét egyszer sem vettem fel római vakációm során, és azt sem, hogy mennyi új ruhát, használati tárgyat vásároltam, melyeket hazautazásomkor fájószívvel kint kellett hagynom. 

Lisszabon
Budapest

A sokadik költözés után rájössz, hogy igazából nagyon kevés tárgyat tudsz magaddal vinni és nagyon kevés dologra van szükséged a hétköznapjaidban. Az évek során sikerült az “életemet” 2 db 32 kg-os poggyászra, emlékeimet egy 3 TB méretű merevlemezre redukálnom.

Zürich
Amszterdam
Gent

Azt gondolom az anyagi javaknál sokkal jobb megélni egy pillanatot, ami csak a tiéd (közhely), de tényleg így van, senki sem veheti el az emlékeidet, azt a pillanatot, amikor azt gondolod, nem akarsz máshol lenni, mást csinálni csak ott a jelenben élni. Évek óta igyekszem minden napomat úgy élni, mintha az lenne életem legeslegutolsó napja. Miért ne adhatnám fel a biztosat a bizonytalanért, ha a bizonytalanban ott van az izgalom és bármi újat ki lehet hozni belőle?

Cabo da Roca
Treseburg

Az évek során rájöttem, hogy nem bírom a monotonitást, nem bírom azt az életformát,  nem tesz boldoggá, amikor reggel 9-re bemész dolgozni, a napodat egy irodában töltöd, majd este hazamész hullafáradtan, elvégzed a napi kötelező teendőket (összepakolás, főzés, mosás, takarítás) és másnap minden kezdődik elölről. Nem félek kilépni a komfortzónámból, mert tudom ha kilépek belőle, cserébe valami csodálatosat és maradandót kapok, ezért mindenre nyitott vagyok, mindent kipróbálok, mert nem tudom, hogy a jövőben lesz-e még lehetőségem.

Valletta
Berlin
Halle an der Saale

Lehet viccesen hangzik, de nem akarom, úgy leélni az életemet, hogy folyamatosan az álmaim után sóvárgok. Miért csináljak az életben olyan dolgokat, amiket nem szeretek, nem tesznek boldoggá? Imádok új dolgokat kipróbálni, nem tartok a változásoktól, szeretek új embereket és kultúrákat megismerni, hajt a kalandvágy. Mindenkinek vannak álmai, sokan halogatják azokat vagy lehet szembe sem mernek nézni velük. Az emberek saját magukat nyugtatják, amikor más utazásairól álmodoznak. “Nincs rá pénzem, drága, nincs szabadságom”- mindig arra van időnk és pénzünk, amire szeretnénk. Az utazás elsősorban nem a sok pénzről és a drágábbnál-drágább éttermek és szállodák felkereséséről szól. Sokáig lehet utazgatni kevés pénzből, ha az embernek nincsenek nagy igényei. Enni és inni, lakbért/rezsit fizetni, bérletet venni mindenhol kell.

San Marino
Cascais

Egy nagy utazás legnehezebb része szerintem a lelkiekben való felkészülés, mert sajnos nem lehet felkészülni az elhagyásra. Minden egyes alkalommal az elindulás a legnehezebb. Nehéz az a pillanat, amikor elindulsz a reptérre és tudod, hogy több hónap után fogsz hazatérni, itthon hagyod az akkori életed, a családod, a barátaid, a fontos tárgyaidat, az otthonod. Tudod, hogy az a hely, ahová megérkezel a tiéd lesz, de nem lesz sohasem a meleg szerető otthonod. Mindig listát vezetek arról, hogy mi az, amit az elutazásom előtt mindenképpen meg szeretnék csinálni az adott helyen.

Porto

Én azt érzem minden egyes alkalommal, mikor elindulok, hogy meghalok, valami meghal bennem. Meghalsz, mert nem térsz vissza oda sokáig, de az is lehet, hogy soha többé. A barátságaid elkopnak, a város átépül, a szobádban már más lakik, már soha semmi sem lesz a régi.

21557660_1691636794203631_3760055315530576361_n
Orsera
Brüsszel

Minden egyes alkalommal, mikor elutazol rájössz, hogy rengeteg dolgot tudtál volna még csinálni és nem is éltél valójában. Heteken, hónapokon át halogattad, hogy végre bemenj egy múzeumba, azt mondtad magadnak, hogy lesz még rá időd, de végül ott állsz a reptéren és rájössz, hogy nem. Ez sok ember életében is így van, halogatnak dolgokat és végül ott találják magukat, hogy elment az életük, viszont lelkük mélyén dédelgetett álmaik megmaradtak. Talán nem is az utazáshoz, az elinduláshoz kell sok bátorság, hanem ahhoz, hogy elhagyd az életed és újjászüless, mert minden egyes új helyre költözés egy újjászületés.  Új otthonod lesz, új emberek vesznek körül, új barátaid lesznek, teljesen tiszta lappal indulsz és a te kezedben van az új életed alakítása. Az adott új környezet mindig más ingereket fog kiváltani belőled, más lesz a hobbid, máshogy fogsz viselkedni, nem beszélvén arról, hogy egy idegen nyelven sohasem leszel önmagad, bármilyen szinten is beszéled azt.

Santander
IMG_2637.JPG
Potsdam

2015 nyarán egy au pair-eket közvetítő internetes portálon talált random családhoz költöztem. Nem ismerem őket, maximum 3x beszéltünk szkájpon. Néhány hétnyi “ismerettség” után meghívtak a tengerparti villájukba, hogy töltsem velük a nyarat. Lehet túl meggondolatlanul,  de igent mondtam azonnal. Hihetetlen volt, hogy egy milliomos családhoz költözök a riviérára és a tengerparti luxusvillájukban fogok élni. Az utazás előtti éjszaka egy pillanatra sem tudtam lehunyni a szemeimet. Vegyes érzelmek kavarogtam bennem. Biztos, hogy akarom én ezt? A tengernél leszel egész nyáron, sokan egész életükben nem jutnak el a tengerhez. Mi van ha nem ők várnak a reptéren? Ki tudja hová visznek. Neeem, biztosan nem szervkereskedők. Németül kell beszélnem egész nap, menni fog? Nincs túl sok tapasztalatom a gyerekekkel, és úszni sem tudok. Rengeteg csodás helyre juthatok el, a gyerekek mellett meg sem kell szakadnom, az olaszom sokat fog fejlődni. Tényleg beszállok egy idegen autójába? Kételyeim ellenére is belevágtam és életem legszebb nyarait töltöttem náluk visszajáró vendégként.

Wroclaw
21433252_1690681550965822_8485789477855281293_n
Premantura

A mai napig utálom azt a részt, amikor kiérsz a reptérre, feladod a csomagod, próbálsz vidámnak tűnni. Elsétálsz a biztonsági ellenőrzésig…tudod, hogy ez a búcsú ideje, jön egy hosszan tartó ölelés, elkezdesz keservesen zokogni.  Nagy könnyek közepette elköszönsz szeretteidtől és bátran elindulsz az ismeretlenbe, de félsz visszanézni, a szíved a torkodban dobog. Látod, hogy ott állnak téged néznek és nem mozdulnak amíg látnak…csak integetnek és puszikat dobálnak. Fáj, fáj, hogy elhagysz mindent az álmaidért. Nem tudod, hogy mi lesz, de bízol a legjobbakban. Tudod, hogy visszatérsz, de a lelked mélyén azt érzed, hogy olyan mintha sohasem térnél vissza.

IMG_4620.JPG
Pozsony

Majd a bent ülsz egyedül és várod, hogy bejelentsék a kapudat, közben nézed fel-alá mászkáló embereket. Próbálod elképzelni az érzéseiket, kitalálni ki hová utazik és miért. Van aki látogatóba megy, van aki nyaralni, van aki új életet kezd. 1 órád van a géped indulásáig és átértékeled az életed. Megkérdezed magadtól, ez megint mire volt jó? Miért dobod el a biztosat, a bizonytalanért? Sírsz, mert nem akarsz elmenni, mert még maradnál és mindent, amit előtte tettél teljesen máshogy csinálnád. Eszedbe jut, hogy mennyi mindent nem tettél meg, amit meg szerettél volna. Már fent ülsz a gépen, a légiutaskísérők bejelentik, hogy hamarosan indultok, de te a felszállás előtt még minden számodra fontos embernek írsz, ismét elköszönsz tőlük és elmondod, hogy mennyire szereted őket. Az indulás pillanatában egy picit meghalsz, de mikor leszáll a géped újjászületsz.

26165763_1803862079647768_1692381149554222844_n
Hallstatt

Ha nem szeretnél lemaradni az új firenzei kalandjaimról, akkor iratkozz fel oldalamra, illetve kövess a Facebookon és az Instagramon! 

1 hozzászólás

  1. Teljesen a szívemből szóltál! 🙂 amikor kiköltöztem hollandiába, sőt, még onnan át Párizsba tök nagy gondot jelentett, hogy mit vigyek, meg úristen, mennyi minden kell. Közben a fontos mégis csak az, hogy az időszakhoz öltözz, és kommunikálni tudj azokkal, akik hiányozni fognak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.