Liguria

Néhány lényeges információ Verezziről

Nagyon sokan érdeklődtetek a mesés Verezzi felől, rengeteg levelet kaptam, azzal kapcsolatban, hogyan lehet a legegyszerűbben eljutni, Savona csodájába, Verezzibe, illetve milyen szálláslehetőségeket kínál a parányi falvacska.

IMG_7808

Elhelyezkedése: Verezzi, hivatalosan Borgio Verezzi városhoz tartozik, de gyakorlatilag teljesen elszeparáltan Borgio felett emelkedik, Pietra Ligure és Finale Ligure között. Genovától kb. 80 km-re nyugatra,  míg a francia határtól 95 km-re található.

IMG_7766.JPG

Megközelítése:

-Repülővel: Magyarországról a legegyszerűbben Milánóból vagy a francia Nizzából közelíthető meg.  Én általában Wizzair-rel repülök Milánóig (Malpensa), a retúrjegy, ha ügyesek vagyunk és időben foglalunk kevesebb , mint 10 ezer ft-ból kijön. Legutóbb Nizzáig repültem, a jegyek Nizzáig 12 ezer ft-nál kezdődnek. Nizza reptere közvetlenül a parton van, csodálatos panorámát élvezhetünk. Genovának is van reptere, de sajnos nem indít közvetlen járatokat Budapestre. Milánóból 4-5 óra alatt, míg Nizzából 3 óra alatt juthatunk el, vonattal átszállás nélkül, Finale Ligure vagy Pietra Ligure-ig. A vonatjegy ára, mely függ a vonat típusától (Intercity, Regionale) és a társaságtól (Thello, TreNord, TrenItalia) 18-25 euró között mozog. A vonat végig a kanyargó csodálatos part mentén halad, mind a két irányban, viszont Genovától felfelé halad vadregényes erdőket és a Pó-síkságot átszelvén. Fontos számolni azzal, hogy Milánóig átszállás nélkül, csak napi 2-3 vonat közlekedik. Az Intercity jegyei pillanatok alatt elfogynak, illetve a lassú gyorsított vonat, mely az első olasz településtől indul, Ventimigliából, mire Finale-ig ér tele lesz. Mindig több órás késésre kell számítani, ezért nagyon kockázatos késői vonatra szállni, ha este Milánóból haza szeretnétek repülni.

IMG_6611.JPG

-Autóval: Verezzi 1200 km-re fekszik Budapesttől, ami közel 12 órányi autózást jelent.

Verezzi a külvilágtól teljesen elszigetelt! Autó vagy motor nélkül csak gyalogosan közelíthető meg, a meditárrán macchiát átszelő négy ösvény egyikén!

Szállás: Sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak titeket, nem fogtok tudni megszállni Verezziben, elszigeteltsége és borsos áru lehetőségei miatt. Szállást legközelebb csak a szomszédos Borgio, Pietra és Finale városokban találhatóak. Mind a három kisváros mesés tengerparti város, szűk utcákkal és színes házakkal. A kétszemélyes szobák árai 60 euró/ 2 fő/  éj áron kezdődnek, és persze a határ a csillagos ég. Szinte esélytelen Verezziben szállást foglalni, mivel 2-3 B&B működik az eldugott faluban, és azt gondolom mondanom sem kell, hogy horror áron.

IMG_8035

Éttermek, bárok, üzletek: 2-3 rendkívül hangulatos étterme van Verezzinek, melyek teraszairól csodálatos panoráma tárul szemünk elé. A vendéglátók különleges helyi tipikus ligur ételekkel várják a Verezzibe tévedt turistát. Szűk, virágokkal ékesített utcácskái mélyén, néhány kézműves üzletbe is betérhetünk.

18425295_1560217190678926_7728119872412365911_n

Emberek: A helyiek  többsége idős, 60-80 éves, maximum 40-en élnek Verezziben életvitelszerűen. Lakosai mezőgazdaságból és agriturizmusból tartják fenn magukat.

IMG_7823

Néhány különleges város a környéken, amelyet mindenképpen látnod kell:

Noli, Varigotti, Pietra Ligure, Finalborgo, Finale Ligure, Loano, Ceriale, Toirano, Alassio, Colle Micheri, Albenga, Laigueglia

IMG_7465.JPG

További cikkek Verezziről: Színházi Fesztivál Verezziben, Részletek az utazási naplómból: Verezzi

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a következő itáliai kalandjaim is, akkor iratkozz fel oldalamra és kövess instagramon és a facebookon!

Hamarosan ismét Firenzéből jelentkezem!

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.