Liguria Nyelvtanulás Tippek, ötletek

10 hasznos tanács, ha au pair-ként szeretnél dolgozni Olaszországban!

Nálam mindig elsődleges szempont volt a család lakhelye. Az adott város kényelmes megközelíthetőségére (legyen közel reptér, jó vasúthálózat) és a környék nevezetességeire való tekintettel választottam meg családjaimat. Először Liguriában, majd Milánóban dolgoztam. Az au pairt kereső olasz családok 90%-a Milánóban, Rómában, Toszkána főbb városaiban (Pisa, Lucca, Firenze, Siena) és a Ligur-parton él.

Az au pair kifejezéssel életemben először Rómában találkoztam, mikor barátságot kötöttem egy magyar au pair-ként dolgozó lánnyal. Őszintén szólva, az elején fogalmam sem volt arról, hogy mi a különbség az au pair és a babysitter fogalmak között.

A babysitter napi vagy alkalmanként (hetente, esetleg havonta egyszer), a család igényei, elfoglaltságai szerint, napi pár órát tölt a gyerekekkel, óradíj fejében. Nem válik idézőjelben a család tagjává, csak akkor van velük, amikor igény van a szolgáltatásaira.

Az au pair általában egy külföldi országból érkező vendég, aki beköltözik a családhoz, annak élete teljes részévé válik, melyre maga a  francia szó jelentése is utal egyenlő, vagyis családtagként, egyenlőként kezelt. Az au pair a gyerekek nagyobb testvérévé válik, a családdal él és a gyerekekkel tölti ideje nagy részét. Tevékenységeiért, melyeknek kizárólag a gyerekekhez és azok életteréhez kell kötődniük (játék a gyerekekkel, a gyerekszoba gyerekekkel közösen való rendben tartása, ha nincs a szülő ebéd, vacsora készítés) cserébe nem kap fizetést, csak zsebpénzt és teljes ellátást (külön szoba fürdővel, napi étkezések). Ha a család programokat szervez, eseményekre hivatalos, akkor természetesen az au pair is velük megy, hiszen ha ideiglenesen is, de a család része. A családok minden esetben segítenek az au pair beilleszkedésében. Gyakran a nyelvórákat is állják, kirándulásokat szerveznek.

Nézzük meg egy au pair-nek milyen feladatokat kell ellátnia, az én tapasztalataim szerint:

-a gyerekek felöltöztetése, megreggelizetetése

-a gyerekek tisztán tartása (ha nincsenek a szülők, pelenkacsere, fürdetés)

-elvinni őket sétálni/segíteni a nagyszülőket, amikor elmennek a gyerekekkel

-levinni őket a strandra/parkba/játszótérre

-megebédeltetni/ megvacsoráztatni őket (Főznöm Liguriában nem kellett, mert mindig étteremben ettünk, Milánóban, pedig az anyuka mindent előkészített)

-néha segítenem kellett a fürdetésnél és az altatásnál is

A legtöbb au pair besegít a házimunkába, nekem a tengernél nem kellett egyáltalán, mert volt bejárónő, Milánóban, pedig segítettem a zsebpénzem kiegészítésének céljából. (Mindig a szép milánói kirakatok és az utazások lebegtek a szemem előtt! :D)

1, Hogyan válassz családot, mikor kezdj el keresgélni:

Ajánlott elkezdeni a keresgélést már az év elején, de a családok 80%-a május környékén regisztrál be az au pair-eket közvetítő oldalakra. A ligur családdal márciusban vettem fel a kapcsolatot és június közepén, az egyetemi vizsgáim után utaztam ki. A milánói családot január végén ismertem meg, pár héttel később kirepültem hozzájuk és március végén hozzájuk költöztem.

A tengerparti villa, ahol 6 hónapig laktam

Nálam mindig elsődleges szempont volt a család lakhelye. Az adott város kényelmes megközelíthetőségére (legyen közel reptér, jó vasúthálózat) és a környék nevezetességeire való tekintettel választottam meg családjaimat. Először Liguriában, majd Milánóban dolgoztam.  Az au pairt kereső olasz családok 90%-a Milánóban, Rómában, Toszkána főbb városaiban (Pisa, Lucca, Firenze, Siena) és a Ligur-parton él.

A család medencéje

Fontos, hogy a számodra már elsőként pozitív benyomást keltő családot válaszd. Ne feledd, az elején mindenki a legjobb arcát mutatja! Ha már az elején nem szimpatikus a család, gondolj bele abba, akkor mi lesz később! A családok általában minimum 3 hónapra keresnek segítséget, általában a nyári időszakra, mikor bezárnak az iskolák.

Kilátás az erkélyről

Légy nyitott minden lehetőségre, ne ragaszkodj egy városhoz, mert nagy lehetőségeket szalaszthatsz el! Én az első erasmuszom után nagyon ragaszkodtam Rómához, minden áron visszaakartam térni a nyári hónapokra. Fel is vettem a kapcsolatot néhány római családdal, de mindegyik család angol anyanyelvűt, vagy legalább az angolt, B2-C1-es szinten beszélő lányt szeretett volna, aki kizárólag angolul beszél a család minden tagjával. Végül kaptam egy csodás ajánlatot Pietra Ligure-ből egy gazdag család meghívott, hogy töltsem velük a nyaramat a tengerparti villájukban. Az elején nagyon ódzkodtam, a pár ezer lakosú várostól, de végül rájöttem, hogy életem egyik legjobb döntését hoztam meg. Minden túlzás nélkül a legszebb nyaraimat töltöttem és töltöm Pietrán visszatérő vendégként.

IMG_0354
A tündéri kislány, Leti

2, A családok, kedvelt kritériumai:

A legtöbb család elsődleges szempontja, mint az előző pontnál is kiderült az au pair anyanyelve. Ha angol vagy francia az anyanyelved, nem lesz nehéz dolgod. Magyarként picit nehéz, ha az olaszon kívül nem beszélsz legalább B2-es szinten más nyelveket, viszont sok multikulturális, olasz-magyar család él Olaszországban. Én Milánóban egy olasz-magyar házaspár kisbabájára vigyáztam, akihez magyarul kellett beszélnem. A tengernél viszont, németül kellett a gyerekekkel kommunikálnom, hozzáteszem több-kevesebb sikerrel.

A bicikli, amivel bejártam a térséget

3, Nyelvtudás fejlesztése:

Nyelvtudásod fejlesztésére az au pair munkánál tökéletesebb “munkát”- ha lehet azt munkának tekinteni, mikor beköltözöl egy családhoz és testvérként gyerekekkel vagy egész nap- nem is találhatnál.  Nyelvtudásod, már az első pár nap után is rohamos léptekben javulni fog, hiszen rá leszel kényszerítve arra, hogy csak idegen nyelven kommunikálj, nem megszokott kontextusokban. Személy szerint, én számtalan a gyerekekhez, a gyerekneveléshez kötődő új szót tanultam, így az új szókincsem alapját olyan szavak alkották, mint pelenka, cumisüveg, etetőszék és még sorolhatnám, melyeket egy nyelvkurzuson biztosan nem tanulsz meg, nem beszélve a szlengről.

3, Pénzügyek:

Soha ne vágj neki az útnak 1 hónapra elegendő zsebpénz nélkül (1000 euró). Számolnod kell azzal, hogy bármi történhet, ne adj Isten összeveszhetsz a családdal vagy valami teljesen más indok miatt haza kell utaznod. Az első fizetésedet – ami inkább zsebpénz – az első hónap letelte után fogod megkapni. Au pair-ként sajnos el kell felejtened azt, hogy meggazdagodsz. Ez a kaland nem a pénzkeresésről szól, hanem egy egyfajta kulturális cseréről, és a folyamatos tanulásról. Jó esetben a családod, teljes ellátással (szállás, napi étkezések, házimunka nélkül) havi 600-700 eurót fog fizetni, egy vagy maximum kettő szabadnappal. Ismerek egy lányt, aki minden nap a gyerekekkel volt, a házimunkába is be kellett segítenie, és még a gyerekeket is korrepetálta, mindezért csak havi 300 eurót kapott. Számolnod kell azzal, hogy Olaszország drága ország, a kereseted 80%-át el fogod költeni az utazásaid során!

4, Mit vigyél magaddal:

Semmi felesleget, kényelmes ruhákat, amiket nem sajnálsz, ha ráborul a festék, elszakad miközben a játszótéren ugrálsz, nem divatbemutatóra mész! Azért rakj be pár elmenősebb darabot is!

IMG_3912.JPG
A bőröndöm

5, Kiutazás:

Az esetek 99%-ában az au pair-nek kell állnia az utazás során felmerülő költségeket. Egy példa: az átlag  színvonalon élő milánói család mindig megvette a repjegyeimet, a milliomos család nem. Érdemes időben lefixálni a kiutazás dátumát.

IMG_8029.JPG
Valahol Milánó és Magyarország között

6, Az első találkozás:

Az első találkozást, általában egy vagy több skype interjú előzi meg, melyek során picit megismeritek egymást, és kialakítotok egy általános képeket egymásról. A milánói család az első telefonos beszélgetésünk után küldött nekem jegyeket, hogy repüljek ki hozzájuk két napra. Így nem árultunk zsákbamacskát, tudták mi várja őket és én is láttam, hogy ők milyenek, illetve nem elhanyagolható az sem, hogy láttam a környéket, a szobámat, ahol hónapokon át éltem. Egyszóval tudtam előre mit fogok kapni és hogy fognak zajlani a napjaim, mivel tartottunk egy 2 napos próbát. Nem mondom azt, hogy ez garancia a későbbi békés életre, de így azért nyugodt szívvel indultam el. A ligur családdal, vagyis csak az anyukával, a reptéren találkoztam először.

7, Törd meg a jeget!

Az első pár óra és pár nap, nagyon kellemetlen és fura lesz. Egy teljesen más kultúrába csöppensz, teljesen más szokásokkal, egy vadidegen család életében fogod találni magad.  Barátkozz, játssz a gyerekekkel! Vigyél ajándékot a gyerekeknek, hogy belopd a lelkükbe magad, de ne édességet, azt nem szeretik a szülők! Ne feledd, nekik sem egyszerű! Kerüld  a keresgélés során az “au pair-faló” családokat, tapasztalataim szerint nem egy család már több tízet elfogyasztott (persze csak jelképesen)!

IMG_7292
Találkozás Letivel, de már nem au pair-ként

8, Az első napok:

Nagyon fontosak, itt alakul ki a későbbi napok menete. Ha az elején szégyenlősködsz, ha elmentek együtt bevásárolni neked a reggelidhez stb. és szerénykedsz, hozzászoknak. Ne légy pofátlan, de ha az elején nem világosak az igényeid és az ő elvárásaik, akkor a későbbiekben problémák lesznek. Ne feledd, szinte “ingyen” dolgozol nekik! A telefonos beszélgetések során a ligur családdal abban maradtunk, hogy napi 4-5 órát leszek a gyerekekkel, az elején, mivel nem ismertem senkit, egész napra otthon maradtam, velük voltam. Néhány hét után úgy hozzászoktak ehhez, hogy kérdezés nélkül leléptek és otthagyták nekem estig a gyerekeket. A legtisztább szerintem az elején írásba foglalni a szabályokat a későbbi nézeteltérések elkerülése végett.

IMG_7301
Letivel

10,  Végezetül néhány hasznos tipp a keresgéléshez:

Három bevált módon lehetsz au pair: közvetítő irodán keresztül különböző díjak ellenében, ingyenes közvetítő oldalakon keresztül, mint az AupairWorld (én mindig itt találtam családot), illetve fb csoportokban. A fb csoportok előnye, hogy könnyen kapcsolatba léphetsz a családokkal, esetenként első kézből kaphatsz infókat ex-au pairektől, akik utódjaikat keresik. Abszolút előny az információáradat, de légy szemfüles, mert azok valamiért vagy menekülnek, minél hamarabb le akarnak lépni, így csak jókat fognak mondani a kétségbe esett családról. Én Rómában egy kiadó szobával jártam hasonlóképpen. Kiutazásom előtt már hónapokkal korábban lakáskeresésben voltam, a létező összes csoportba beléptem, oldalra felnéztem. Megláttam egy lányt, akivel volt több közös ismerősünk és kiderült, hogy azonos szakon tanulunk, ugyanazon az egyetemen. Elmesélte, hogy nyár végéig van szállása, ez nekem kapóra is jött, mert szeptember elején utaztam ki. Viszont azt elfelejtette közölni, hogy a főbérlő nem túl korrekt és azt is, hogy ő azért keres valakit a helyére, hogy minél előbb le tudjon lépni és visszakapja a letett pénzét. Később kiderült, hogy nem fizette ki a maga után hagyott számlákat, mikor hónapokkal korábbi számlákat velem akarták kifizettetni, így én buktam kauciómat.

Én  csak ajánlani tudom az au pair-kedést, főleg akkor ha nyitott vagy más kultúrák megismerésére, szeretsz idegen nyelven csevegni, szeretnél fejlődni, hajt a kalandvágy!

Rengeteget fejlődtem az au pair-kedéssel töltött hónapjaim alatt, és olyan dolgokat sajátítottam el és tanultam meg (önmagamról is), melyeket a jövőben kamatoztatni tudok! Számtalan csodálatos élménnyel gazdagodtam és fantasztikus embereket ismertem meg, nagy barátságok alakultak ki!

Elmondhatatlanul sok szeretetet és törődést kaptam és mély bensőséges kapcsolatokat kötöttem. A gyerekektől, főleg Letitől, kaptam a legtöbb szeretet, akire a mai napig testvéremként tekintek. A mai olasz tudásomat, elsősorban a ligur  nyaraimnak köszönhetem!

Szóval azt mondom, ne féljetek, kerekedjetek fel és éljétek az álmaitokat, vágyaitokat!

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő kalandjaimról, akkor iratkozz fel oldalamra és kövess a Facebookon és Instagramon

Copyright © Patai Mercédesz.  All rights reserved

A fotók és a cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. Engedély nélküli másolásuk, bármilyen módon történő felhasználásuk a szerzői jog megszegésének minősül, amelyet a törvény büntet. Hozzájárulás kéréséért, vagy további információért vegyétek fel velem a kapcsolatot!

Legutóbbi bejegyzések

Merci olasz reggeliző kisokosa – Colazione al bar

Miért ezt a témát választottam egy a hosszú hónapok utáni bejegyzésmentes időszakom után? Mert most az olaszországi reggelik emlékei, a kávéillat és a melegen ropogó friss cornetto (croissant) íze járják át minden reggel elmém legmélyebb bugyrait és melegítik fel lelkemet, de csak képzeletben. Bevallom, hogy mióta hazajöttem Magyarországra elég nehezen találom a helyem Budapesten. Hiányoznak […]

Én & Italy a Youtube-on

Jelentem, elkészült a Youtube-csatornám első riportvideója, melyben imádott városkámba, Verezzibe viszlek el titeket. Az olasz-magyar nyelvű videót megnézve, megismerhetitek Verezzit és a legjobb barátnőmet Soniát, aki mesél nektek gyerekkoráról, az olasz anyák és fiaik szerelméről, a ligur konyháról és helyiként hasznos utazási tippeket is ad nektek a régió felfedezéséhez! A magyar/olasz nyelvtanulók számára, napokon belül […]

Merci bakancslistájának kipipált és új pontjai: Mire is jó karanténban lenni Firenzében hónapok óta?

Szeptemberben közel egy év után visszatértem Firenzébe, hogy az itteni hétvégi magyar iskola programjain dolgozzak egy Európai Unió által finanszírozott pályázat keretében. Annak ellenére, hogy az elmúlt 4 itáliai hónap szinte minden egyes napját a négy fal között töltöttem a világjárvány második hullámának alatt, igyekeztem minden pillanatot hasznosan eltölteni és a lakásban töltött órákat színes […]

Részletek az utazási naplómból: Esküvő olasz módra

Tavaly nyáron végre részt vehettem egy igaz olasz esküvőn, imádott régiómban Liguriában. Ezen, az eddigiektől lényegesen eltérő bejegyzésemben, az utazásom során készült feljegyzéseimet szeretném megosztani veletek. 2019.09.13., Milánó Úton vagyok a reptér felé, már így a 20. Milánó MXP és Budapest közti járatomat vára talán egyszer megszokom majd, hogy a gép indulása előtt egy órára […]

Betöltés…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.