Európa Külföldi utakon Nyaralás Tippek, ötletek

Málta, a megelevenedett képeslap

IMG_4278Máltán az ember hol Európában, hol pedig az arab világ szélén érzi magát. Málta egyetlen más mediterrán országhoz sem hasonlítható. A sekély kristálytiszta azúrkék öblök, melyek alját hófehér homok borítja, 1000 éves történelmet mesélő városok, képeslapokat elevenítenek meg az ide látogató turista számára.

IMG_3219.JPG

Megközelítés: A Wizzair hetente 3x indít közvetlen járatokat Budapestről. Mi az ligur barátnőmmel, Pisából Ryanair-rel repültünk Máltára.

IMG_2986.JPG

IMG_3010.JPG

IMG_3023

Szállás

 Szobánk egy tipikus máltai kis házban volt, Sliema belvárosában, pár km-re a fővárostól, és néhány méterre a tengertől. A ház egy apró tetőterasszal rendelkezett, ahonnan elég szép panoráma nyílt Vallettára és a kikötőre.

IMG_3228.JPG

IMG_3225.JPGAirbnb-n foglaltuk le a szobát, 3 éjszakára. Az orosz házigazda nagyon kedves és figyelmes volt, eljött értünk a reptérre és indulásunkkor vissza is vitt minket oda. 3 éjszakáért, 2 főre 136 eurót fizettünk, ami szerintem teljesen ideális főszezonban, és jóval olcsóbb, mintha egy szállodában szálltunk volna meg. Máltán is teljesen eltolódtak az évszakok, gyakorlatilag egy hónappal, így a főszezon szeptemberben még javában zajlik, ugyanis a szeptember a legmelegebb hónap.

IMG_3227.JPG

Ételek: Málta multikulturális összetételének köszönhetően, nem rendelkezik sajátos ételekkel, orosz vendéglátónk szerint a nyúlhús az egyetlen tipikusnak mondható máltai fogás. A mediterrán térségre jellegzetes ételeket kínáló ételeken túl, számos fast food éttermet találunk a sziget minden pontján.

IMG_3042.JPG

Közlekedés: Máltán, az egyetlen és kizárólagos közlekedési eszköz az autóbusz, nincsenek vonatok, se metrók, se villamosok, sőt autópálya sincs. Málta buszhálózata mondhatni egész jól lefedi a sziget minden pontját, könnyen eljuthatunk az északi partól a délire és mindezért csupán 2 eurós jegyet kell váltanunk, ami 2 órán át érvényes és bármikor át is lehet vele szállni.

IMG_4390.JPG

Hétköznapokon picit a feje tetejére áll minden, mint minden más mediterrán országban (én már teljesen megedződtem). Mit is jelent ez? A buszok nem tartják a menetrendjüket, gyakran átugranak bizonyos megállókat, vagy az is előfordul, ha túl sokan vannak a buszon meg sem állnak. Fontos, hogy Máltán, nem tudsz felszállni a buszra, ha nem inted le őket (Itáliában sem) meg sem állnak. Az utolsó napon Sliemából, az észak-nyugati partra szerettünk volna eljutni.

IMG_4329.JPG

A busz, ami közvetlenül a kiszemelt városunkba vitt volna, nem állt meg annak ellenére sem, hogy leintettük és szinte már az út közepén ugráltunk. Vártunk még vagy 20-30 percet a következő járatra, ami ki is maradt, így egy teljesen random buszra szálltunk fel, ami gyakorlatilag ugyanabba az irányba haladt. Miközben a zsúfolt buszon zötykölődtünk úti célunk felé, észrevettük, hogy a busz teljesen más vonalon halad, mint amin kellene, ezért átszálltunk egy másikra, ami szintén teljesen más megállókban állt meg, mint amelyek a megálló tábláin és az applikációban szerepeltek, így ismét leszálltunk. Egy elhagyatott buszmegállóban ácsorogtunk, ahonnan indultak közvetlen járatok a Popeye-faluba, két busz is elhaladt mellettünk, de egyik sem állt meg, amit nem is értettünk, így végül gyalog, a mediterrán  földeket átszelve jutottunk el a mesevárosba.

IMG_4348.JPG

Időjárás: A szeptember kegyetlenül forró és száraz, a legmelegebb évszak. Comino szigetén számtalan banánfát láttam.

IMG_3644.JPG

Költségvetés: Fejenként összesen 300 eurót költöttünk a 4 nap alatt, amiben benne van az útiköltség, a szállás, az étkezések és a napi buszjegyek.

IMG_3606.JPG

Néhány érdekesség: 

Málta hivatalos nyelvei az angol és a máltai. A máltai az egyetlen olyan sémi nyelv, mely latin betűs írással rendelkezik. A máltai, az arab, az olasz és az angol nyelv keveréke.

Máltán a buszokon kívül, nincsenek más egyéb közlekedési eszközök, autópálya sincs.

A házaknak nincs kukájuk, így az utcára helyezik a szemetes zsákokat. Megvan, hogy a hét mely napjain, melyik színű szemetes zsákokat szállítják el.

Máltán a házszámok mellett, minden háznak van egy saját neve is.

IMG_4346.JPG

Máltán, az egykori brit gyarmaton, bal oldali közlekedés van, melyet mi el is felejtettünk. Indulásunk előtt megbeszéltük, hogy mindenképpen kibérelünk egy robogót, hogy könnyedén bejárhassuk a szigetet, mondanom sem kell, ezt az ötletet az első nap után el is vetettük, mivel a zebrán való átkelés és a megfelelő irányba való megfelelő körültekintés is gondot jelentettek.

IMG_4044.JPG

Nézzük, mit érdemes csinálni Máltán:

Sliema

Hangulatos tengerparti modern város, szép tengerparti sétánnyal, ahol bárok és éttermek sorai követik egymást. Sliema gyakorlatilag a fővárossal szemben található. Esténként csodálatos a szemközti kivilágított városban gyönyörködni.

IMG_4343.JPG

St. Julians

Máltán a települések szinte összenőttek egymással, St. Juliansba, a modern tengerpati városba néhány perces sétával juthatunk el.

IMG_3162.JPG

Comino

Utazásunk abszolút csúcspontja a Comino-sziget és a kék lagúna meglátogatása voltak. Cirkewwa kikötőjéből óránként indulnak hajók a gyönyörű szigetre. Az egyirányú jegy 10 euróba kerül és 30 perces menetidővel kell számolni.

IMG_3607.JPG

IMG_3611.JPG

A Kék lagúna víze elképesztően tiszta, a mai napig nem térek magamhoz a víz kékségétől. Az öbölben, ahová a hajók is érkeznek, számtalan bár és gyorsétterem várja a strandolni vágyókat. Számolni kell azzal, hogy a kora délelőtti órákban élvezhetetlen a lagúna, rengeteg ananászokkal pózoló őrült turista van a part mentén.

IMG_3610.JPG

IMG_3618.JPG

Mi érkezésünk után a strandolás helyett, inkább felkerekedtünk és gyalog bejártuk az egész szigetet. A hajónk indulása előtt pár órával azért mi is megmártóztunk a kristálytiszta vízben.

IMG_3617.JPG

IMG_3646.JPG

IMG_3647.JPG

IMG_3648.JPGIMG_3675.JPG

Gozo

Gozo, Málta második legnagyobb szigete, ahová Cominoból hajóztunk át. A jegy szintén 10 euróba került, de sajnos nem fértünk fel a nap legutolsó járatára, így egy magáncsónakkal vittek át minket a szomszédos szigetre. A kopár szigeten csak kevés időt töltöttünk és egy pár órával későbbi kompjárattal vissza is hajóztunk Máltára.

IMG_4388.JPG

IMG_3731.JPG

Valletta

Valletta egyáltalán nem tűnik fővárosnak, rendkívül pici, de annál csodálatosabb. A város néhány óra alatt gyalogosan könnyen bejárható. Vallettánál sokkal jobban tetszettek a szomszédos szigeteken található városok, mint Vittoriosa vagy Birku.

IMG_3850.JPG

Vittoriosa

A Vallettával szemközti szomszédos sziget, ahová legegyszerűbben tipikus máltai halászcsónakkal juthatunk el. A kikötőben mindig találunk lelkes bácsikat, akik 2 euróért arra a szomszéd szigetre visznek minket, amelyikre csak szeretnénk.

IMG_3900.JPG

IMG_3901.JPG

Birgu

Birgu és Vittoriosa szinte egy egységet alkotnak, a mesés belvárosban számtalan templomot és erődöt találunk.

IMG_3968.JPG

IMG_3987.JPG

Rabat

Rabat Málta egyik legrégibb városa, mely az egykori főváros, Mdina mellett van. Szépséges mediterrán hangulatú történelmi város, sok labirintus szerűen a várost behálózó virágos utcával, vörös kőből épített házakkal, hatalmas templomtornyokkal várja látogatóit.

IMG_4028.JPG

IMG_4036.JPG

IMG_4030.JPG

Popeye village

A kis falut a Popeye c. film forgatása alkalmából emelték, mely mára már Málta egyik főbb turistalátványosságaivá vált. Az apró  falu tökéletesen beleillik a környezetébe, az öböl kristálytiszta vize mindenkit magához csalogat.

IMG_4332.JPG

Ugyan a faluba mi nem mentünk le, de a szemközti öbölben megmártóztunk. Popeye Village életem egyik fontos helye, mivel több évnyi próbálkozás után, sikerült legyőznöm a víziszonyomat és megtanultam úszni.

IMG_4319.JPG

IMG_4271.JPG

Ballutta Bay

Balluta Bay, Sliema és San Julians közötti öbölben meghúzódó város, mely egyike a part legfontosabb bulinegyedeinek. A parton számtalan éttermet és szórakozóhelyet találunk. Ami rendkívül tetszett, az a part mentén lévő természetes medencék.

Néhány extra tipp

Ajánlom Sliemán az Il Vicolo európai reggeliket kínáló, olaszok által működtetett reggelizőt, illetve Rabatban a Bar One-t, hiszen isteni tortáik vannak.

IMG_3738.JPG

IMG_4035.JPG

IMG_4117.JPG

Ha tetszett a bejegyzés és még több utazási élményre és tippre vagy kíváncsi, akkor kövess Facebookon és Instagramon!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.