Bakancslista Firenze Toszkána

Titkos Firenze – 10 hely, ahol biztosan nem botlasz turistákba

Toszkána “fővárosa”, a varázslatos Firenze, az olasz kultúra és nyelv bölcsője, a mesés Itália egyik leglátogatottabb városa, ahol naponta több száz turista fordul meg. Nem véletlen ez a nagy szám, hiszen olyan nagy művészek alkotásai csalogatják ide az embereket a világ négy sarkáról, mint Brunelleschi, Donatello vagy éppen Michelangelo. Nem feledhetjük el az olasz irodalom három legnagyobb alakjának, Dante, Boccaccio és Petrarca nevét sem, akik olyan nagyot alkottak, hogy munkásságuk a mai napig befolyásolja az európai és világirodalmat.

A firenzei városlátogatások többsége gyakran a történelmi belváros főbb nevezetességeinek, mint az Uffizi Képtár, a Dóm tér, a Ponte Vecchio és a Palazzo Vecchio felkeresésében merülnek ki, de a város számos rejtett kincset rejteget, melyek nem feltétlenül a belvárosban találhatóak.

2017 januárja óta élek Firenzében és ha tehetem, nagy ívben elkerülöm a zsúfolt belvárost.

Lássuk, melyek ezek a számomra kedves, rejtett csodák a városban!

1, Villa Medicea di Castello

Az elegáns villa az Accademia della Crusca (olasz nyelvet tanulmányozó tudományos iskola) székhelyeként szolgál, ezért sajnos csak a csodálatos kertje látogatható, mely telis-tele van szebbnél szebb szökőkutakkal.

A kert 500 fajta ritka és különleges citrusfélével büszkélkedik.

2, Villa Bardini

Firenze egyik legkáprázatosabb kertje a Villa Bardinié, melyet április közepén a legérdemesebb meglátogatni, amikor a lilaakác lugas teljesen virágba borul.

Az utolsó látogatásom során szembesültem egy elég rossz hírrel. Olaszországban egészen az idei év márciusáig, minden hónap első vasárnapján ingyenesek voltak az állami múzeumok. Sajnos áprilistól mindenért fizetni kell. Egyébként a villába és a kertbe való belépés ára 10 euró.

3, Villa la Petraia

Egyike a legszebb Medici villáknak, mely Firenze külvárosában húzódik meg a toszkán dombok között. A villát minden oldalról zöld parkok, kertek ölelik körül, magaslati elhelyezkedésének köszönhetően rálátni az egész városra. A talajviszonyok miatt, a villa kertje lépcsőzetesen három szintre osztódik. Mind a három szint csodálatos virágokkal, narancs és citromfákkal, szökőkutakkal ékesített. A Villa sajnos csak a hét bizonyos napjain látogatható, teljesen ingyenesen, idegenvezetéssel.

4, Villa Fabbricotti

A Fabbricotti Villa kertje, az egyik kedvenc firenzei parkom, mert a belváros szélén található, pár perces sétára az otthonomtól. Nagyon szeretem, mert csendes nyugodt és kevesen járnak ki ide.

5, Biblioteca delle Oblate

Firenze egyik legjobb közkönyvtára a Biblioteca delle Oblate csupán pár lépésre található a dómtól. Különlegessége a tetőn lévő mindenki számára elérhető kávézó, melynek terasza a dóm irányába néz.

6, Orti del Parnaso

Mindenki ismeri a “Giardino dell’Orticolura” kertet, viszont csak kevesen látogatnak el a park felső, északi részére, ahol egy csodálatos panorámaterasz található, melyről belátható az egész város. A park a görög Parnasszosz-hegyről kapta a nevét. A kertben helyet kapott szobrok is a görög mitológia egyes szereplőit testesítik meg, többek között Püthont, a félelmetes kígyót.

7, Forte di Belvedere

A város fölé épített erőd, a Boboli-kert és a Bardini Villa szomszédságában emelkedik. Páratlan panorámával, időszakos kiállításaival és színvonalas bárjával várja látogatóit. Nagy meglepetésemre ez a panorámapont csak kevesek által látogatott. Itt biztos, hogy nem kell sorba állnunk és turisták tömkelegével harcolnunk, ha a városképből kiemelkedő Brunelleschi kupolájával szeretnénk fényképezkedni, mint a szomszédos Piazzale Michelangelón.

8, Orti dipinti

Csodakert Firenze belvárosában, mely egyszerű bájával már messziről teljesen levett a lábamról. Nagyon édes hely, vannak itt:
-lugasok asztalokkal
-hálafa, amire felakaszthatjuk köszönetnyilvánításunkat az életnek
-“teafillter-automata”, aminél néhány eurós adakozás után, összeállíthatjuk saját teafilterünket.

9, Villa Salviati

Ha azt mondom, hogy a neves European University Institute egyetem különböző tanszékjei Fiesole és San Domenico legszebb villáiban kaptak helyet, elhiszitek?  A képen a mesés Villa Salviati kertje látható.

10, Piazza della Santissima Annunziata

A csodálatos reneszánsz tér, a Piazza della Santissima Annunziata, a dómtértől északra található, Firenze belvárosának peremén. A tér bazilikája egyike a város legfontosabb szakrális helyeinek.

A tér egyik sarkában egy hangulatos szárd kávézó található, ahol reggeltől késő estig zajlik az élet.

Firenze kétségkívül az itáliai félsziget egyik legszebb városa, mely a belvároson kívül is, számtalan gyönyörű látványosságot tartogat az ide látogató turistának.

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő kalandjaimról, akkor iratkozz fel oldalamra és kövess a Facebookon és Instagramon

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.