Puglia

Az olasz csizma sarkában: Matera és Alberobello

Észak- és Dél-Olaszország közt a mai napig hatalmas kulturális és gazdasági ellentét uralkodik. Az ország két részét össze sem lehet hasonlítani, annyira hatalmas a kulturális szakadék. A csizma szegényebb régiói, mint a cikkemben bemutatott Puglia és Basilicata, szerencsére nem túl felkapottak a turisták körében, az északi városokhoz képest, így sikerült megőrizniük egy egyfajta érintetlenséget.

Rómától délre találkozhatunk az autentikus, a tradícióihoz még rendkívül hű Olaszországgal, ahol a városok, azon túl, hogy több száz éves történelmet mesélnek, még élnek.

A kikötőben ordítozó, a nyílt tengerről éppen beérkező halászoknál friss nyers halat ehetünk, a sötét sikátorok mélyén a szabad ég alatt tésztát gyúró nagymamáktól elleshetjük a tésztakészítés fortélyait, különleges helyi tésztákat (orecchiette, cavatelli, strascinati) vásárolhatunk, helyi sajátos ételeket kóstolhatunk. Cikkemben be szeretnék mutatni két csodálatos kisvárost, melyek egytől-egyik egyedülállóak a világon és az UNESCO keretén belül működő Világörökségi Bizottság az általa igazgatott Világörökség Programba is bevett.

Matera és a sziklába vájt barlanglakások

Január végén sok évi várakozás után végre sikerült eljutnom a Basilicata régió szélén fekvő Materába, a barlanglakásokból álló negyedek komplexumába. Matera barlangjai az őskor óta, egészen az 50-es évekig lakottak voltak a “modernebb” barlanglakásokon túl. A háború utáni években még számtalan család élt embertelen, borzalmas higiéniai körülmények közt: áram, víz és fűtés nélkül. Basilicata régió jelentette a csizma legnagyobb nyomornegyedét.

Alberobello és a mesebeli trullók

Puglia székhelyétől, Baritól, csupán 60 km-re fekvő kisváros, hírnevét a különleges házainak, a trullójainak köszönheti. Puglia a trullók hazája, máshol nem is találkozhatunk ezekkel a sajátos házakkal.

A trullók története egészen 17. század elejéig nyúlik vissza, amikor Giangirolamo, az akkori földbirtokos, megparancsolta Alberobello lakosainak, hogy csak könnyen lebontható házakat építsenek, hogy az adószedő esetleges látogatása során gyorsan le tudják bontani otthonaikat elkerülvén az adófizetést. Így születtek hengeres alaprajzú épületek süveges tetővel, melyeket kizárólag kőből építettek kötőanyag és fa tartószerkezet nélkül.

A süvegeket különböző szimbolikus tartalommal bíró motívumokkal díszítették. Nagyon sok trullóban étterem vagy B&B üzemel. A legkülönlegesebbeknek még tetőteraszuk és spa-juk is van.

Bátran kijelenthetem, hogy egy dél-olaszországi utazás mindig kivételes élményeket ígér, mind gasztronómiai, mind a látványosságok terén. Csodálatos emlékekkel térhetünk haza, úgy hogy még sokat sem kell költenünk. Egy három-négy napos utazást szállással, repülőjegyekkel és a napi étkezésekkel, akár már 50 ezer forintból is ki lehet gazdálkodni.

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.