Chianti Gasztronómia Olaszország Toszkána

Egy napos barangolások a Chianti-vidéken 2. rész

Giovanni a legutolsó egyetemi vizsgám után meglepett egy délutáni kirándulással. Utunk nem is vezethetett máshová a toszkán borász lovagommal, mint a borairól híres Chianti-vidékre.

Tudtad?

A Chianti-vidék, Firenze és Siena közt elterülő terület, mely a mesés csizma leghíresebb bortermelő vidéke.

A dombok közt számos várfallal körülvett hangulatos városka és tanya bújik meg, melyekre a távolból csupán a ciprusfák sora utal.

Montefioralle, az egyik legfestőibb Chianti-falu

Az első festői kisfalu, amit meglátogattunk Montefioralle volt, mely szerintem az egyik legszebb Chianti-falu. A csodálatos középkori falvacska eredeti védőfalai a mai napig állnak. A várfalakon belül fekvő, virágokkal ékesített utcácskákon barangolva a mesék földjén érezhetjük magunkat.

Bájos lankák, helyi sajtokat és borokat kínáló termelők – Lamole

A Lamoléba látogató utazó, főként felújított tanyákat talál helyi sajtokat és borokat kínáló termelőkkel. Kb. 10 percet töltöttünk a “faluban”, de nagyon megérte, hiszen erre a csodálatos kútra bukkantunk a falut körülölelő erdőben. A Lamole felé vezető út, a vidék legszebb panorámaútja.

Romantikus aperitivo a szőlőlugasokban

A délután zárásaként a szőlőültetvényekben aperitivóztunk Passignanóban, a La Cantinetta di Passignano nevű elegáns étteremben. Azt hiszem életem legkülönlegesebb és legolcsóbb panorámás koktélozása volt ez, hiszen 2 főre mindössze 10 eurót fizettünk, mely hihetetlenül jó árnak számít.

Hogyan működik az aperitivo általában?

Olaszországban az aperitivo-tradíció az utóbbi években megváltozott. Ma már számos vendéglátó egység aperitivója az ital mellé nem csak sós mogyorót, csipszet kínál, hanem a koktél ára, magában foglalja az est korlátlan ételfogyasztását is. Az árak nagyon eltérőek lehetnek. Kisebb vidéki városokban 4-5 euró közül mozog egy aperitivo, míg a nagyobb városokban 9-25 eurót is kérhetnek. A legtöbb esetben megéri aperitivózni, mert vacsoraként is működhet. Sok helyen a mai napig csak rágcsát adnak.

Greve in Chianti, a Chianti fővárosa

Greve in Chianti is, a fenti falvakhoz hasonlóan, kb. 30 km-re helyezkedik el Firenzétől. Greve legemblematikusabb helye, az 500 éve a város szíveként működő Piazza Matteotti, melynek sarkát a Santa Croce templom ékesíti. A főtér árkádjai alatt, számos helyi bort és olívát árusító kisbolt bújik meg.

Halvacsora Firenze szívében

A szuper romantikus napunkat egy isteni vacsorával zártuk a Fishing Lab alle Murate étteremben. Rengeteg finomságot ettünk, sajnos nem fotóztam le mindent. Egyébként életemben először itt ettem nyers halat.

Miért ajánlom ezt az éttermet?

Hatalmas a választék, az ételek első osztályú friss halakból készítik és az áraik nem elvetemedettek. Nagyon tetszett az étterem belső terének hangulata.

Tipp:

Érdemes előre foglalni, ha nem akartok 30 percig sorbán állni, nagyon felkapott hely.

Miért ajánlom a Chianti-vidék meglátogatását?

Mert azon túl, hogy festői tájakat és gazdag múltú történelmi városokat rejt, még rendkívül különleges gasztronómiai élményeket is nyújt.

(Folytatás hamarosan.)

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő kalandjaimról, akkor iratkozz fel oldalamra és kövess a Facebookon és Instagramon

Merci olasz reggeliző kisokosa – Colazione al bar

Miért ezt a témát választottam egy a hosszú hónapok utáni bejegyzésmentes időszakom után? Mert most az olaszországi reggelik emlékei, a kávéillat és a melegen ropogó friss cornetto (croissant) íze járják át minden reggel elmém legmélyebb bugyrait és melegítik fel lelkemet, de csak képzeletben. Bevallom, hogy mióta hazajöttem Magyarországra elég nehezen találom a helyem Budapesten. Hiányoznak […]

Én & Italy a Youtube-on

Jelentem, elkészült a Youtube-csatornám első riportvideója, melyben imádott városkámba, Verezzibe viszlek el titeket. Az olasz-magyar nyelvű videót megnézve, megismerhetitek Verezzit és a legjobb barátnőmet Soniát, aki mesél nektek gyerekkoráról, az olasz anyák és fiaik szerelméről, a ligur konyháról és helyiként hasznos utazási tippeket is ad nektek a régió felfedezéséhez! A magyar/olasz nyelvtanulók számára, napokon belül […]

Merci bakancslistájának kipipált és új pontjai: Mire is jó karanténban lenni Firenzében hónapok óta?

Szeptemberben közel egy év után visszatértem Firenzébe, hogy az itteni hétvégi magyar iskola programjain dolgozzak egy Európai Unió által finanszírozott pályázat keretében. Annak ellenére, hogy az elmúlt 4 itáliai hónap szinte minden egyes napját a négy fal között töltöttem a világjárvány második hullámának alatt, igyekeztem minden pillanatot hasznosan eltölteni és a lakásban töltött órákat színes […]

Copyright © Patai Mercédesz.  All rights reserved

A fotók és a cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. Engedély nélküli másolásuk, bármilyen módon történő felhasználásuk a szerzői jog megszegésének minősül, amelyet a törvény büntet. Hozzájárulás kéréséért, vagy további információért vegyétek fel velem a kapcsolatot!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.