Chianti Gasztronómia Toszkána

A Chianti-vidék legszebb falvai 1. rész: Ebéd Panzano in Chiantiban

A Chianti-vidék, Firenze és Siena közt elterülő terület, mely a mesés csizma leghíresebb bortermelő vidéke. A dombok közt számos várfallal körülvett hangulatos városka és tanya bújik meg, melyekre a távolból csupán a ciprusfák sora jelzi, az egyik ilyen városka Panzano in Chianti.

A Chianti-vidék, Firenze és Siena közt elterülő terület, mely a mesés csizma leghíresebb bortermelő vidéke.

A dombok közt számos várfallal körülvett hangulatos városka és tanya bújik meg, melyeket a távolból csupán a ciprusfák sora jelzi, az egyik ilyen városka Panzano in Chianti.

A júniusi hónapom első utazása az egyik legjobb barátnőmmel ide vezetett. A forró és zsúfolt Firenze után egy nyugodt csendes, természetközeli helyre vágytunk, így választásunk a Chianti-vidék egyik legszebb és tömegközlekedéssel a legegyszerűbben megközelíthető Panzanóra esett.

Panzano Firenzétől délre, kb. 50 km-re található. A buszok nagyon ritkán járnak, naponta 3-4 járatot indít a helyi busztársaság, a Santa Maria Novella pályaudvar mögüli autóbuszállomásról. A busz Firenze számos fontosabb közlekedési “csomópontjánál”, körutak mentén megáll és a jegy irányonként, csupán 5 euróba kerül.

Már reggel 9-re megérkeztünk Panzanóba. Szerencsénk volt, hiszen a helyi termelői kis piac napján érkeztünk, így még mielőtt elindultunk volna a falu utcácskáin, hogy felfedezzük a nevezetességeket, még elmerültünk a piaci forgatagban.

A városka 30 perc alatt bejárható, így érdemes más városok meglátogatásával egybekötni a Panzanói kiruccanást. A vidék felfedezéséhez érdemes autót bérelni, mert a helyi tömegközlekedés nem teszi lehetővé, hogy kényelmesen a falvacskák közt utazgassunk.

Gyakorlatilag 2 óra alatt bejártuk a falut és még a közeli dombok között is sétálgattunk, de így is rengeteg óránk marad még a legkorábbi Firenze felé tartó buszjáratunk indulási időpontjáig, így beültünk egy hangulatos helyi specialitásokat kínáló étterembe.

Panzano nagyon pici, két-három étterem van az egész faluban, melyekben lehetetlen szabad helyet találni, így érdemes mindenképpen előre asztalt foglalni. Mi nem foglaltunk és hatalmas szerencsénk volt, hogy a harmadik étteremben, ahová betértünk, le tudunk ülni.

Nagyon ajánlom a Cantinetta Sassolini éttermet, mely a templom magasságában, egy középkori kisház udvarában található.

Ételei isteniek és nem is drágák, így bátran ajánlom ezt a hihetetlenül bájos családi éttermet.

Annak ellenére, hogy Panzano in Chiantinak nincsenek különösebb látványosságai, egy pár órás látogatást mindenképpen megérdemel, ha meg szeretnénk tapasztalni, milyen egy viszonylag még érintetlen vidéki toszkán falu.

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő kalandjaimról, akkor iratkozz fel oldalamra és kövess a Facebookon és Instagramon

Merci olasz reggeliző kisokosa – Colazione al bar

Miért ezt a témát választottam egy a hosszú hónapok utáni bejegyzésmentes időszakom után? Mert most az olaszországi reggelik emlékei, a kávéillat és a melegen ropogó friss cornetto (croissant) íze járják át minden reggel elmém legmélyebb bugyrait és melegítik fel lelkemet, de csak képzeletben. Bevallom, hogy mióta hazajöttem Magyarországra elég nehezen találom a helyem Budapesten. Hiányoznak […]

Én & Italy a Youtube-on

Jelentem, elkészült a Youtube-csatornám első riportvideója, melyben imádott városkámba, Verezzibe viszlek el titeket. Az olasz-magyar nyelvű videót megnézve, megismerhetitek Verezzit és a legjobb barátnőmet Soniát, aki mesél nektek gyerekkoráról, az olasz anyák és fiaik szerelméről, a ligur konyháról és helyiként hasznos utazási tippeket is ad nektek a régió felfedezéséhez! A magyar/olasz nyelvtanulók számára, napokon belül […]

Merci bakancslistájának kipipált és új pontjai: Mire is jó karanténban lenni Firenzében hónapok óta?

Szeptemberben közel egy év után visszatértem Firenzébe, hogy az itteni hétvégi magyar iskola programjain dolgozzak egy Európai Unió által finanszírozott pályázat keretében. Annak ellenére, hogy az elmúlt 4 itáliai hónap szinte minden egyes napját a négy fal között töltöttem a világjárvány második hullámának alatt, igyekeztem minden pillanatot hasznosan eltölteni és a lakásban töltött órákat színes […]

Copyright © Patai Mercédesz.  All rights reserved

A fotók és a cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. Engedély nélküli másolásuk, bármilyen módon történő felhasználásuk a szerzői jog megszegésének minősül, amelyet a törvény büntet. Hozzájárulás kéréséért, vagy további információért vegyétek fel velem a kapcsolatot!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.