Gasztronómia Toszkána Volterra

Toszkán földeken: Volterra és San Gimignano

Toszkána a mesés csizma azon régiói közé tartozik, amelyek több éves barangolás után is tudnak minden egyes alkalommal valami újat nyújtani. A vidék kis lankái megszámlálhatatlan felfedezésre váró egytől-egyig különleges és szebbnél-szebb kis falut rejtegetnek.

Egy toszkán kirándulás mindig érzelmi, kulturális, kulináris utazás is egyben: Isteni helyi ételeteket és világhírű borokat kóstolhatunk, festői hangulatú történelmi városokban sétálhatunk, több száz éves műalkotásokkal találkozhatunk, csodálatos panorámákban gyönyörködhetünk.

Ebben a bejegyzésemben a március és május elején meglátogatott városaim közül szeretnék két fontos gyöngyszemet bemutatni, egy egynapos, pár órás kirándulás programjaihoz tippeket, ötleteket adni.

Volterra – Toszkána egyik legszebb etruszk városa

Volterra a toszkán régió egyik legnépszerűbb célpontja, ahol mindent megtalálhat a kíváncsi utazó, amit csak Olaszországtól várni lehet: etruszk városfalakat, ódon városkapukat, római kori színházat, középkori tornyokat, titkos szökőkutakat, amelyekből friss víz csordogál, macskaköves utcákat, szűk sikátorokat, kiteregetett ruhákat, jellegzetes helyi termékeket árusító kisboltokat.

Gondoltad volna…?

A gyönyörű toszkán kisváros mai népszerűségét az Alkonyat-saga, Újhold részének köszönheti. Ennek ellenére nagyon meglepődtem, mert itt nem találkoztam a tömegturizmus félelmetes hullámával, mint más híres toszkán kisvárosok (San Gimignano, Monteriggioni) utcáin császkálva, annak ellenére, hogy május elsején utaztam el ide.

Volterra az etruszk hagyomány szerint dombtetőre épült, számos utcácskájáról és hangulatos teréről csodás kilátás nyílik a környező toszkán dombvidék ligeteire és szőlőültetvényeire

Ha Volterrában jársz ne hagyd ki:

-a város csodálatos panorámapontjait…

-a város főterét, illetve a városháza tornyát (Palazzo dei Priori), ahonnan festői panoráma tárul a szemed elé

A Palazzo dei Priori meglátogatásához 5 eurós jegyet kell váltani, ezzel a jeggyel kell felmenni a toronyba is. A torony nagyon pici és szűk, egyszerre csak 4-6 személyt engednek fel. Elég sokat kell várni míg felmennek és lejönnek az emberek. A torony jelenleg sajnos nincs túl jó állapotban, nagyon romos, ezért az egész be van rácsozva, helyenként állványozva is, így nem lehet túl jó képeket készíteni.

-ülj be valamelyik helyi bárba, kóstold meg a vidék jellegzetes sajtjait, felvágottjait és borait…

15 euróba kerül körülbelül, a képen látható sajt és szalámi kóstoló, a ház borával, melyet fél literes kancsóban szolgálnak.

Hogyan jutok el Volterrába?

Itt sincs vasúthálózat, mint Toszkána nagy részében, így tömegközlekedéssel, csak busszal juthatunk el ide. Firenzéből nincsenek közvetlen járatok ide sem.

San Gimignano – A középkori Manhattan

A mesés San Gimignano, Firenze és Siena közt található félúton. A város hírnevét leginkább középkori tornyainak köszönheti, melyek rendkívül különleges arculatot kölcsönöznek a városkának.

San Gimignano egykor nem kevesebb, mint 72 toronnyal büszkélkedhetett, melyekből mára csupán 14 maradt meg, melyek a városka hatalmát és gazdagságát jelképezték.  San Gimignano 1990  óta az UNESCO világörökségi helyszíne.

Hogyan jutok el San Gimignanóba tömegközlekessel?

Firenzéből, a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, ha elvonatozol Poggibonsi városáig (50 km) és ott átszállsz buszra. A buszok a vasútállomással szembeni hotel előtti megállóból indulnak körülbelül 30 percenként. Jegyet az állomás trafikjában lehet venni, irányonként nagyjából 3 euróért. Körülbelül 15-20 percet kell csak buszozni San Gimignanóig.

Tipp

Kóstold meg Piazza Cisternán található Dondoli Gelateriában a világ állítólag legfinomabb fagyiját!

Még néhány kép:

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő kalandjaimról, akkor iratkozz fel oldalamra és kövess a Facebookon és Instagramon

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.