Bakancslista Lazio Umbria

Bakancslista Közép-Olaszország felfedezéséhez – Lazio és Umbria legszebb városai

A Rómában töltött 6 hónapos Erasmus ösztöndíjam (2014) idején kezdtem el igazán utazgatni és akkoriban váltam egykor és mindenkorra az utazás, illetve Olaszország szerelmesévé. Korábban (2013-ban) csak egyszer adódott lehetőségem arra, hogy Olaszországba utazzak, így az ország minden egyes szeglete új volt még számomra. Az ösztöndíjas hónapjaim során, igyekeztem főként Rómát és környékét felfedezni.

Nem vetettem el a távoli utazásokat sem, de az ösztöndíj-keretem és Róma árai nagyban meghatározták úti céljaim kiválasztását. Nem engedhettem meg magamnak 10 eurónál többe kerülő vonatjegyeket, egy-kettőnél több többnapos kiruccanást a hat hónap alatt. Szinte mindig csak olyan városokba látogattam el, melyek Rómától egy, maximum két órás távolságra voltak, vagy ahol volt barátom, akinél aludhattam.

A fentiek alapján, elkészítettem nektek egy 13 pontos listát, arról, hogy személyes véleményem és tapasztalataim alapján, melyek azok a városok, amelyekre érdemes egy-egy napot szánni, ha Rómában vagy Róma környékén jártok.

Róma

Az örök város minden nevezetességének felkeresésére 6 hónap sem volt elég. Rómában minden sarkon és kapualjban egy csoda vár (írok majd erről is egy bejegyzést): antik szobrok és épületmaradványok, barokk templomok, szűk sikátorok, színes házak, fényűző paloták, múzeumok, monumentális terek. Rómáról nem lehet eleget mesélni…Imádom ezt a várost, imádom minden egyes szegletét. Annyira hálás vagyok, hogy hat hónapig itt élhettem!


Cikk Róma kevésbé ismert arcáról!

Vatikán

Mit is mondhatnék? Monumentális terek és szobrok, neves alkotók műalkotásai, csodálatos kertek. A Vatikánt mindenkinek látnia kell egyszer az életben.

Castel Gandolfo

Castelgondolfo, a Lago Albano partján, Rómától kb. 20 km-re fekszik. Fő attrakciója a város dombján emelkedő palotaegyüttes, mely a 17. század első felétől, egészen 2013-ig, az egyházfők nyári rezidenciájaként szolgált. Sajnos a pár órás látogatásom során, nem látogattam meg a palotákat, viszont egyszer mindenképp visszatérek ide és időt kerítek rájuk.

Megközelítés: Busszal az Anagnina metróállomástól, vagy vonattal, de a vonatok, akkoriban a felújítások miatt nagyon ritkán jártak.

Assisi

Assisiig Rómából és Firenzéből is kb. 2 órás vonatutat kell megtenni.
Nagyon aranyos a belvárosa, viszont turistáktól hemzseg. Érdemes felmenni a város egykori erődjéhez, nagyon szép a kilátás. Ha már ott vagytok, mindenképpen várjátok meg a naplementét is. Én imádtam!

Megközelítés: Közvetlen vonattal Rómából. Assisi meglátogatását kényelmesen össze lehet kombinálni Perugiáéval.

Ostia

Ostiáig kell elutaznunk HÉV-vel, ha az örök városhoz legközelebbi strandon szeretnénk megmártózni. Sajnos a part nagyon koszos, és szezonban élvezhetetlen a tengerpartozás, olyan szinten megtelik fürdőzőkkel.

Ostia Antica

Ostia Antica, az ókori Róma egykori legfontosabb kikötővárosa, mely házai között sétálva pillanatok alatt visszarepülhetünk a múltba. A romváros ma egy szabadtéri múzeum, mely néhány óra alatt bejárható.

Megközelítés: Hévvel a Piramide metróállomásról.

Perugia

Perugiában a híres Eurochocolate csokifesztivál ideje alatt jártam. Az egész város nyüzsgött az édesszájú turistáktól. Akkora csokitáblákat, csokiszobrokat még nem láttam, mint akkor. Igazából a fesztivál ideje alatt ránk rakódó felesleges kilóktól nem is kell tartani…Perugiában rengeteg a lépcső.

Cività di Bagnoregio és Bagnoreggio

Az eldugott városka, melyet gyakran “A haldokló város” néven emlegetnek, Rómától 80 km-re emelkedik egy sziklafal tetején. Egy fölrengés következtében Cività teljesen elszigetelődött a külvilágtól. Ma a városba egy keskeny, szakadékon átívelő gyalogos hídon juthatunk fel. A híd használatáért fizetni kell.

Megközelítés: Tömegközlekedéssel elég bonyolult eljutni ide. Rómából Orvietóig mentünk vonattal, onnan pedig Bagnoreggióig buszosztunk, majd utána gyalogolnunk kellett egy 5 km-t a szomszédos kisfaluig. Bagnoreggióban elég jól ki van táblázva merre kell haladni Cività di Bagnoregio felé.

Visszajutás Rómába: Visszafelé kicsit bonyolultabb volt a helyzet, mert Orvieto felé egy bizonyos óra után már nem járnak buszok, így Montefiasconéig jutottunk el, ahonnan Viterbóig mentünk, majd Viterbóban szálltunk fel a vonatra.

Tanulság: Ha kedves az életed, Olaszországban soha, semmilyen körülmények között sem ülsz buszra!!!!

Tivoli

Tivoli az Aniene folyó partján terül el, körülbelül 30 kilométerre Rómától. Látnivalói közül a leghíresebb a Villa d’Este, melynek csodálatos reneszánsz kertjei felkerültek az UNESCO világörökségének listájára is. A kertekben sétálva a paradicsomban érezhetjük magunkat.

Nümphaionok (források fölé emelt nimfaszentélyek), barlangok, labirintusok, vízköpők, szökőkutak hátán szökőkutak varázsolják el a látogatókat. Ez a hely olyan mély benyomást tett rám, hogy éjszakánként álmaimban gyakran visszaköszönnek a kert bizonyos szegletei. Érdekesség: Liszt Ferenc évekig a villában vendégeskedett.


Tivoli másik fontos nevezetessége a város közelében, a hegyek lábánál épült a 2. századi Villa Adriana, Hadrianus római császár palotakomplexuma.

Bracciano

Bracciano belvárosa elég pici, de annál hangulatosabb. A városban sétálgatva szépséges teraszokról gyönyörködhetünk a szemközti partok hegyvonulataiban és a tó ragyogó kékségében.

Orvieto

Orvieto Umbria régiójának délnyugati részén, egy vulkáni tufa alkotta hegy csúcsán fekszik. A város fekvése nagyon drámai, hiszen a hegy oldala majdnem függőlegesen emelkedik a várost védelmező kőfalakig. Orvieto elsősorban gótikus katedrálisáról ismert.

Viterbo

Viterbo belvárosa kétségkívül tökéletes egy egynapos Róma környéki kiruccanásra. Sok városi túraútvonal van, melyeken végig haladva teljes egészében kiélvezhetjük a város szépségét. A belváros különösen rendezett.

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő kalandjaimról, akkor iratkozz fel oldalamra és kövess a Facebookon és Instagramon

Copyright © Patai Mercédesz.  All rights reserved.

A fotók a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. Engedély nélküli másolásuk, bármilyen módon történő felhasználásuk a szerzői jog megszegésének minősül, amelyet a törvény büntet. Hozzájárulás kéréséért, vagy további információért vegyétek fel velem a kapcsolatot!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.