Bakancslista Olaszország Tippek, ötletek

A 10 kedvenc olasz városom

Imádom Olaszországot dallamos nyelve, természeti és kulturális sokszínűsége miatt. Ha egy régióból egy másik régióba utazom, úgy érezem magam, mintha egy másik országba látogatnék. Számomra a legszebb ország, mely mindig rejteget valami újat, számtalan utazás után is.

Imádom Olaszországot dallamos nyelve, természeti és kulturális sokszínűsége miatt. Ha egy régióból egy másik régióba utazom, úgy érezem magam, mintha egy másik országba látogatnék. Számomra a legszebb ország, mely mindig rejteget valami újat, számtalan utazás után is.

Aki régóta követi a blogomat tudja, hogy hosszabb időre először, olasz szakos egyetemistaként, az első Erasmus ösztöndíjam ideje alatt volt szerencsém belekóstolni az igazi “dolce vitába”. Rómába költöztem 6 hónapra, ahol egyszer és mindenkorra az ország nagy szerelmesévé váltam.

Pár hónappal a hazatérésemet követően a szívem ismét visszahúzott a csodálatos Itáliába és szerencsémre találtam is egy au-pair állást a riviérán, így a nyári hónapokat kint töltöttem – ez életem egyik legszebb és élményekben leggazdagabb időszaka volt.

Miután megszereztem a diplomám már nem is volt kérdés, hogy ismét Olaszország felé veszem az irányt: először Milánóba majd Liguria egyik eldugott festői tengerparti falvába költöztem, 3-3 hónapra. 2016 szeptembere és 2019 februárja között a Firenzei Egyetem és az ELTE bilaterális mesterprogramjában tanultam, így három évig Firenze és Budapest között ingáztam. Firenzei tanulmányaim előtt is rengeteget utaztam, igyekeztem mindig a lehető legtöbbet kirándulni, az ország minél több kincsét felfedezni. Az elmúlt 6 év alatt kb. 200 olasz városban jártam, utazó blogomat, Olaszország bemutatásának szentelem.

Rendkívül elfogult vagyok, Olaszország számomra a legszebb. Építészeti és természeti sokszínűsége teljesen magával ragadott: a festői tájak, a több ezer méter magas hegyek és hosszú partszakaszok, hatalmas tavak, csodálatos történelmet mesélő városok, neves alkotók nevét szimbolizáló műkincsek. Nem volt könnyű kiválasztanom a 10 kedvenc városomat, mert mindet egytől egyig imádom. Lássuk a listámat! 🙂

Matera

Január végén sok évi várakozás után végre sikerült eljutnom a Basilicata régió szélén fekvő Materába, a barlanglakásokból álló negyedek komplexumába. Matera barlangjai az őskor óta, egészen az 50-es évekig lakottak voltak a “modernebb” barlanglakásokon túl. A háború utáni években még számtalan család élt embertelen, borzalmas higiéniai körülmények közt: áram, víz és fűtés nélkül. Basilicata régió jelentette a csizma legnagyobb nyomornegyedét.

Copyright © Patai Mercédesz.  All rights reserved.

Portovenere

A világörökség részét képező Portovenere, az olasz riviéra egyik gyöngyszeme, a Cinque Terre öt falva és Portofinón túl, mely a költők öblénél fekszik. A festői öböl olyan nagy költőket is elvarázsolt, mint Byron, Shelley vagy Lawrence. Portovenere legszebb pontja a temető közelében elhelyezkedő terasz, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a tengerből kiemelkedő templomra.

Firenze

Firenze, az olasz kultúra és nyelv bölcsője, a mesés Itália egyik leglátogatottabb városa, ahol naponta több száz turista fordul meg. Nem véletlen ez a nagy szám, hiszen olyan nagy művészek alkotásai csalogatják ide az embereket a világ négy sarkáról, mint Brunelleschi, Donatello vagy éppen Michelangelo. De nem feledhetjük el az olasz irodalom három legnagyobb alakjának, Dante, Boccaccio és Petrarca nevét sem, akik olyan nagyot alkottak, hogy munkásságuk a mai napig befolyásolja az európai és világirodalmat.

Ravello

Ravello nagyon pici, legfőbb attrakciója a hajdani pápákat és királyokat vendégül látó impozáns Villa Rufolo és a varázslatos mesébe illő kertjei, ahonnét elképesztő panoráma nyílik a festői öbölre. Az elnépesedett és elhanyagolt település a 19. században vált felkapottá a turisták körében,  majd a 90-es évek második felében az UNESCO, környező településeivel együtt, a világöröksége részévé nyilvánította, mely nem véletlen, hiszen a város és a vidék minden egyes szeglete tökéletes. Álmodozó és romantikus lelkületű személyek, ennél ideálisabb helyet nem is találhatnának maguknak.

Róma

Az örök város minden nevezetességének felkeresésére 6 hónap és a számtalan ott töltött hosszú hétvége sem volt elég. Rómában minden sarkon és kapualjban egy csoda vár: antik szobrok és épületmaradványok, barokk templomok, szűk sikátorok, színes házak, fényűző paloták, múzeumok, monumentális terek. Rómáról nem lehet eleget mesélni, Rómát egyszer az életben mindenkinek látnia kell!

Verezzi

Verezzi, a csodálatos hegyoldalban elhelyezkedő szaracén gyökerekkel rendelkező ligur kisfalu, Olaszország legszebb falvainak egyike, mely egy fontos évente megrendezendő színházi eseménynek ad helyet. A színházi fesztivál hivatalos székhelye a piazza Sant’Agostino, Verezzi csodálatos főtere, mely a falu központjában helyezkedik el. A tér tengerre néző lélegzetelállító kilátása és omladozó templomának homlokzata, az előadások természetes színpadját, illetve díszletét formálják. Aki teheti, ha nem is az előadások ideje alatt, mindenképpen látogasson el a kevésbé ismert, de annál csodálatosabb Verezzibe, ahová gyalogosan Borgio Verezziből, az öt ösvény egyikét, illetve autóval a hegyet átölelő szerpentint követve juthatunk fel.

Polignano a Mare

Polignano a Mare, egy hófehér kisváros Puglia tartományban, mely egy meredek sziklaszirtre épült. A hangulatos kisváros Baritól nem messze, Lecce irányában található és akár egy egynapos laza kirándulás keretében is meglátogatható, ugyanis Bariból óránként indulnak vonatok. Polignano a Mare, egy hófehér kisváros Puglia tartományban, mely egy meredek sziklaszirtre épült. A város nagyon különleges: a házak alatt, mélyen benyúló barlangok ívelnek. A szűk sikátorokban sétálva számtalan a tenger felett hirtelen véget érő teraszról gyönyörködhetünk a város, illetve a tenger szépségében.

Copyright © Patai Mercédesz.  All rights reserved.

Positano

“Positano mélyre hatol, álomhely, amely nem tűnik valóságosnak, amíg ott vagy, de hívogatóan valóságossá válik, ha elhagytad.” – írja Steinbeck a szurdokvölgyben elterülő elbűvölő Positano városáról, ennél szebben nem tudtam volna megfogalmazni, a bennem kavargó érzéseket, melyek minden egyes alkalommal előjönnek, mikor csak Positanóra gondolok. Szerintem Positano Olaszország legromantikusabb helye. A vidék szédítő sziklafalakon több száz méter magasan futó balra-jobbra cikázó szerpentinjei, az illatos narancs- és citromligetei, a csipkézett sziklafalon lépcsőzetesen emelkedő, színes virágokkal ékesített házai, szűk sikátorai teljesen elvarázsoltak.

Portofino

Liguria Észak-Olaszország egyik festői tartománya, melyet olasz riviéraként emlegetnek. Nyugatról Franciaország, keletről pedig Toszkána határolja. A ligur tengerparti szakasz, Olaszország egyik legfelkapottabb és természeti kincsekben leggazdagabb tartománya. A hegyvonulatok számtalan túraösvényeket és mesébe illő kis öblöket rejtenek, melyekben szebbnél-szebb színes történelmi halászfalvak húzódnak meg, mint a Tigullio-öbölben található Portofino. A part mentén haladva luxus villák, borsos áru szállodák-éttermek, a kikötőben óriás yachtok sorakoznak. Portofino, az utóbbi években a hollywoodi csillagok körében hatalmas népszerűségnek örvend, maga mögött hagyván az Azúr-parton található testvéreit, Monte-Carlót és Saint-Tropez-t. Itt nem kell meglepődni, ha Madonna vagy éppen George Clooney sétál el mellettünk, Portofinóban ez teljesen hétköznapi, mint az is, ha valamelyik ablakon a botrányairól híres ex-miniszter, Silvio Berlusconi vagy Domenico Dolce és Stefano Gabbana pillantanak ki. Portofino nagyon pici, gyakorlatilag egy színes házsor, mely egyszerű eleganciájával képes arra, amire rengeteg európai nagyváros nem: szerelembe ejtetni az első találkozáskor, majd vissza-vissza csábítani magához.

Copyright © Patai Mercédesz.  All rights reserved.

Procida

Procida a Nápolyi-öböl legkisebb  és szerintem nem csak Campania, de egész Olaszország legcsodálatosabb szigete, melynek összterülete nem haladja meg a 4 km2-t, így gyalog pár óra alatt bejárható. Imádom, hogy itt nincsenek  egymás után sorakozó üzletek és egymásra nyitott előkelő éttermek, se turistákat csalogató szuvenír boltok, kikötőben heccelő jachtok és drága luxushotelek. Akkor mit lehet Procidán csinálni? Az apátságtól, mely a falu legmagasabb pontján emelkedik, a csodálatos panorámában gyönyörködni, a tenger színének változásait figyelni, érezni, ahogy a tengeri szellő végigsimítja arcunkat. A festőien elbűvölő kanyargós pasztellszínekben pompázó utcácskákban kóvályogni és hagyni elveszni magunkat bennük. Az apró házakból kiszűrődő illatokat magunkba szívni, a falu sajátos hangjait meghallani, a piazzán csicsergő idős embereket nézni és életüket elképzelni, esetleg megérteni. A különböző szinteket összekötő lépcsősorokon ücsörögni és gelatót majszolni. Egyszóval élvezni a Dolce Vitát. Itália nekem az ország ilyen apró kis eldugott szegleteit jelenti.

Nektek melyek a kedvenc itáliai helyeitek?

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő kalandjaimról, akkor iratkozz fel oldalamra és kövess a Facebookon és Instagramon

📍HASONLÓ BEJEGYZÉSEK:

Copyright © Patai Mercédesz.  All rights reserved.

A fotók és a cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. Engedély nélküli másolásuk, bármilyen módon történő felhasználásuk a szerzői jog megszegésének minősül, amelyet a törvény büntet. Hozzájárulás kéréséért, vagy további információért vegyétek fel velem a kapcsolatot!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.