Bakancslista Campania

Álomhétvége az Amalfi-parton

A Nápolytól délre, a Salernói-öböl északi részén húzódó varázslatos Amalfi-part, Itália egyik legszebb térsége. Csodálatos, kanyargó partvonala mentén, meredek hegyoldalakba tapadt leírhatatlan szépségű színes városok, drámai szakadékok ejtik ámulatba a látogatókat, melyeket 1400 m magas hegyek és a csillogó azúrkék tenger kereteznek.

A Nápolytól délre, a Salernói-öböl északi részén húzódó varázslatos Amalfi-part, Itália egyik legszebb térsége. Csodálatos, kanyargó partvonala mentén, meredek hegyoldalakba tapadt leírhatatlan szépségű színes városok, drámai szakadékok ejtik ámulatba a látogatókat, melyeket 1400 m magas hegyek és a csillogó azúrkék tenger kereteznek.

A partvidék legszebb városai

Ravello

Ravello az azonos nevű öbölben, egy kb. 400 m magas hegy tetején emelkedik. Ravello az egyetlen olyan Amalfi-parti város, mely nem közvetlenül a tengernél található. A településre a legegyszerűbben Amalfi kikötőjéből juthatunk el, ahonnan óránként több buszjárat is indul. Érdemes időben a buszmegállóba érkezni, mert a buszok nagyon picik és a főszezon idején rengeteg turista szeretné meglátogatni a várost.

Tipp: Ha már Ravellóban jársz, mindenképpen látogasd meg a páratlan szépségű Villa Rufolót!

Ravello nagyon pici, legfőbb attrakciója a hajdani pápákat és királyokat vendégül látó impozáns Villa Rufolo és a varázslatos mesébe illő kertjei, ahonnét elképesztő panoráma nyílik a festői öbölre.

Az elnéptelenedett és elhanyagolt település a 19. században vált felkapottá a turisták körében, majd a 90-es évek második felében az UNESCO -a környező településekkel együtt- a világörökség részévé nyilvánította. Ez nem véletlen, hiszen a város és a vidék minden egyes szeglete tökéletes! Ha álmodozó és romantikus lelkületű személy vagy, ennél ideálisabb helyet nem is találhatnál!

Positano

Positano, a partvidék királynője Olaszország legelkápráztatóbb és legfotogénebb helye, mely az én listámon maga mögött hagyja Velencét, Portofinót, de még Rómát is.

Mi varázsolt el engem? A vidék szédítő sziklafalakon több száz méter magasan futó balra-jobbra cikázó szerpentinjei, tengerbe zuhanó sziklaperemei, a kellemesen illatozó narancs- és citromligetei, a csipkézett sziklafalon lépcsőzetesen emelkedő, színes virágokkal ékesített házai, a páratlan hangulatú sikátorai.

Positanót nem lehet szavakba önteni, látni kell!

Amalfi

Amalfi a partvonal legnagyobb városa és névadója, főterét egy 9. századi katedrális dominálja. Csíkos márvány homlokzata már messziről kitűnik a pasztellszínekben pompázó kecses, zsalugáteres házak közül. A tér a nap valamennyi órájában nyüzsög az élettől: minden irányból szűk sikátorok szegélyezik, melyekben merített papírt, helyi különleges kerámiatárgyakat és limoncellót kínáló boltok sorakoznak.

A várost Nagy Konstantin császár katonái alapították 320-ban, és a középkorban az Amalfi Köztársaság fővárosa, a Földközi-tenger egyik legfontosabb kikötője volt. Itt született a világ legrégebbi hajózási törvénykönyve is.

Tipp: Ha már az Amalfi-parton jársz, mindenképpen ülj ki egy „piazza” hangulatos bárjának teraszára egy jéghideg limoncello társaságában és hagyd, hogy elragadjon a dolce vita-életérzés!

Procida

Ha már Nápoly környékén jársz, ne hagyd ki a Nápolyi-öbölben található meseszigetet, Procidát sem!

A legegyszerűbben Nápolyból a Molo Beverello kikötőből (L1 metró Municipio megállója pár méterre) több társaság is 2-3 óránként indít kompjáratokat a szigetre. Jegyet nagyjából 15-20 eurós árkategóriában vehetsz az alig 40 perces útra. Az árak társaságonként és időpontonként is változhatnak.

Procida az öböl legkisebb és szerintem nem csak Campania, de egész Olaszország legcsodálatosabb és legautentikusabb szigete, melynek összterülete nem haladja meg a 4 km2-t, így gyalog pár óra alatt bejárható.

Érdemes a kora reggeli órákban, 8 óra körül, áthajózni, mikor a színes falu ébredezni kezd. Üresek az utcák, nincsenek turisták és valami olyannak lehetünk részesei, amelyet csak a helyiek élnek meg. Láthatjuk…

 • a már korán reggel csinos, virágos ruhában és magas sarkúban, vörösre festett szájjal boltba totyogó idős „signorákat”
 • a bárok teraszán forró kávét kortyolgató, “La stampát” olvasó ”signorékat”
 • az érthetetlen dialektusban ordítozó árusokat és rakodókat, akik a Nápolyból a tengeren érkező árukat pakolják, majd töltik fel a szűk sikátorokban megbújó boltjaik polcaira.

A kora reggeli órákban érkeznek meg a halszállítmányok is, és ekkor nyílnak ki a színes kis házak még színesebb zsalugáterei.

Imádom, hogy itt nincsenek egymás után sorakozó üzletek és egymásra nyitott előkelő éttermek, se turistákat csalogató szuvenír boltok, kikötőben heccelő jachtok és drága luxushotelek.

Akkor mit lehet Procidán csinálni?

 • Az apátságtól, mely a falu legmagasabb pontján emelkedik, a csodálatos panorámában lehet gyönyörködni és képeslapot írni…
 • A tenger színének változásait figyelni, érezni, ahogy a tengeri szellő végigsimítja arcunkat…
 • A festőien elbűvölő, kanyargós, pasztellszínekben pompázó utcácskákban kóvályogni és hagyni elveszni magunkat bennük…
 • Az apró házakból kiszűrődő illatokat magunkba szívni…
 • A falu sajátos hangjait meghallani…
 • A „piazzán” csicsergő idős embereket nézni és életüket elképzelni, esetleg megérteni, a nyelvjárásukat hallgatni és rájönni, hogy semmit sem értesz…
 • A különböző szinteket összekötő lépcsősorokon ücsörögni és „gelatót” majszolni…

  Egyszóval élvezni az édes életet, mert Itália, az ország ilyen apró kis eldugott szegleteiben rejlik.

Sorrento

Az Amalfi-part peremén található Sorrento, az utazók legpraktikusabb bázishelye, ugyanis a várost egy elővárosi vasútvonal köti össze Nápollyal, melynek köszönhetően kevesebb, mint egy óra alatt már a nyüzsgő metropoliszban lehetünk. Sorrento az első település, ahonnan buszjáratok indulnak a csodálatos Amalfi-partra.

A város számos panorámaponttal rendelkezik, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Nápolyi-öbölre, napsütés esetén, a Vezúvon kívül, még Capri szigete is jól látható.

Érdekesség: Innen származik a híres olasz citromlikőr, a Limoncello

Extratippek: Nápoly, Capri, Ischia és Pompei

Ne hagyd le a listádról a lüktető és kaotikus Nápolyt se, ahol életed legistenibb pizzáját fogyaszthatod el! Érdemes ellátogatni a szomszédos szigetekre, Caprira és Ischiára is, és persze az ókori romváros, Pompei meglátogatása sem maradhat ki egy Campania régiói kalandozásból.

Ezek alapján te is kedvet kaptál egy dél-olaszországi utazáshoz? Melyik városokat keresnéd fel?

📍HASONLÓ CIKKEK:

Copyright © Patai Mercédesz.  All rights reserved.

A fotók és a cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. Engedély nélküli másolásuk, bármilyen módon történő felhasználásuk a szerzői jog megszegésének minősül, amelyet a törvény büntet. Hozzájárulás kéréséért, vagy további információért vegyétek fel velem a kapcsolatot!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.