Firenze Gasztronómia Személyes Toszkána

2 év Firenzében – A firenzei tanulmányaimról

2014-ben, az első egyetemi képzésem alatt utaztam hosszabb időre imádott országomba. Valóra váltottam életem nagy álmát és Rómába költöztem hat hónapra. Az Örök Városban eltöltött erasmus-félév során a “dolce vitába” életérzés olyannyira magával ragadott, hogy hazatérésemet követően pár hónap múlva szívem ismét visszahúzott a csodálatos Itáliába, három hónapra, ahol életem egyik legszebb és élményekben leggazdagabb nyarát töltöttem Au Pair-ként egy tengerparti luxusvillában. Diplomám megszerzése után Milánóba és Liguria egyik eldugott festői tengerparti falvába költöztem, 3-3 hónapra. Ezt követően beiratkoztam a Firenzei Egyetemre.

Az romanisztika-olasz alapszakom utolsó évében tudatosult bennem, hogy nagy elhivatottságot érzek a nyelvoktatás iránt, így később mesterszakos tanulmányaimat és a szakmai gyakorlataim helyszíneit is tanulmányi előmenetelemre és jövőbeli céljaim elérésére való tekintettel választottam. Mivel sajnos a 2016-os felvételi eljárás nem tette még lehetővé, hogy minorszak nélkül, olasz filológiai specializációval tanárképzésre jelentkezzek, így a diszciplináris mesterképzésem során, igyekeztem minél több didaktikai ismeretet magamba szívni.

Az ELTE BTK és a firenzei UNIFI SUFO, a két egyetem között működő egyezmény értelmében, minden évben pályázatot hirdet két diploma megszerzésének lehetőségével járó kettős képzésben való részvételre. 2016 nyarán jelentkeztem a programra és sikeres felvételt nyertem a bilaterális mesterszakra. A pályázat kiterjed mind az alap-, mind a mesterszakos képzés szintjére is.

A budapesti diplomámat 2019 januárjában szereztem meg, míg a firenzeit az elkövetkezendő hónapokban fogom. Mesterszakos tanulmányaimnak köszönhetően, 2019 júliusában felvételt nyertem az ELTE “Magyar mint idegen nyelv tanári” mesterszakára is.

A mesterszakon az Olasz nyelv, irodalom és kultúra, a Magyar nyelv és irodalom valamint az Irodalom- és kultúratudomány képzési rendjét lehetett összekombinálni a Firenzei Tudományegyetem, mesterszakos Olasz–Magyar Bilaterális Tanulmányok kurrikulumával. (Részletekért kattints ide!) A program keretében mind a két egyetemen minimum 60-60 kreditet kellett teljesítenem és kötelező szakmai gyakorlatot is kellett végeznem.

Az első szakmai gyakorlatomat Firenzei Tudományegyetemnél és a Toszkánai Olasz-Magyar Kulturális Egyesületnél töltöttem. Az egyetem, az egyesület együttműködésével, olasz-magyar interkulturális oktatási és nevelési programot működtet Firenzében. Az interkulturális program keretében magyar kulturális események és nyelvórák kerülnek megszervezésre és lebonyolításra kétheti rendszerességgel szombatonként, olasz-magyar bilingvis gyerekeknek és szüleiknek. A program célja a magyarságtudat erősítése és a magyar nyelv fenntartása, interaktív-játékos foglalkozások keretében, fejlett didaktikai módszerekkel.

2017 szeptembere és 2018 februárja között nyílt először lehetőségem arra, hogy a diaszpóra-iskola és a magyar egyesület interkulturális programjain dolgozzak: gyakorlatom során megismertem a firenzei MID oktatás szakmai követelményeit, a magyar mint idegen- és származásnyelv tanításának gyakorlatát.

2017 októbere és decembere között a Sienai Külföldi Egyetem (Università per Stranieri di Siena) 35 órás glottodidaktikai kurzusán vettem részt a firenzei „Centro Internazionale Studenti Giorgio La Pira” Intézetben. A vizsga letételéhez szükséges 7 hónapos gyakorlatomat a budapesti Studio Italia nyelviskolában töltöttem. Ezen hónapok alatt lehetőségem nyílt új didaktikai módszerek elsajátítására, új rendhagyó a kreatív nyelvtanulást elősegítő feladattípusok megismerése. Tavaly júliusban elvégeztem egy módszertani képzését is, mely a tanítás gyakorlati oldalára összpontosított. A képzés keretében lehetőségem nyílt egy speciális nyelvtanítási módszer elsajátítására és annak begyakorlására, ezeket az ismereteket a firenzei olasz-magyar diaszpóra-iskola gyakorlati munkájában teljes mértékben kamatoztathattam és továbbfejleszthettem a MID felnőttoktatás kontextusában is.

A Campus Mundi ösztöndíjamról

2019. februárjától Campus Mundi ösztöndíjjal folytatthattam a diaszpóra-iskolában megkezdett munkát. A legelső, firenzei gyakorlataimhoz képest, rendkívül nagy előrelépést biztosított a szakmai fejlődésem önállóságának kialakításának szempontjából, hogy egyedül terveztettem meg és bonyolíthattam le a foglalkozásokat. Ez az autonómia lehetővé tette, hogy a korábbi elméleti ismereteimet, teljes mértékben kibontakoztassam és a nyelvtanulók szintjeihez, igényeihez formáljam, továbbá, hogy megismerjem gyengeségeimet.

Rendkívül érdekes tapasztalatot jelentett számomra, hogy a kettősnyelvűség testközelből való megfigyelése után, a magyar mint idegen nyelvként való oktatásának területén is tapasztalatokat szerezhettem. Az önállóság, melyet a gyakorlat biztosított, lehetővé tette, hogy a korábban elsajátított elméleti ismereteimet autentikus közegben kamatoztassam és továbbfejlesszem, szakmai hiányosságaimat, pontatlanságaimat felfedezzem. Nagyon nagy segítség volt számomra, hogy bejárhattam az egyetemen tartott magyar nyelvi lektorátusi óráira is. Azon túl, hogy megismertem a MID oktatásának egyetemi szintű munkáját is, olasz szókincsem, a magyar grammatika számos elemével kibővült. Gyakorlatom szakmai előmenetelem szempontjából nagyon fontos és hasznos volt a Campus Mundi ösztöndíjjal folytatott gyakorlatom, sok tapasztalattal gazdagodtam, melyeket a jövőben kamatoztathatok.

Köszönöm Firenze ezt a csodálatos 24 hónapot! ❤

📍HASONLÓ BEJEGYZÉSEK:

Copyright © Patai Mercédesz.  All rights reserved.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.