Bakancslista Európa Firenze Gaszto Gasztronómia Nyaralás Nyelvtanulás Olaszország Tippek, ötletek Toszkána

Merci olasz reggeliző kisokosa – Colazione al bar

Miért ezt a témát választottam egy a hosszú hónapok utáni bejegyzésmentes időszakom után? Mert most az olaszországi reggelik emlékei, a kávéillat és a melegen ropogó friss cornetto (croissant) íze járják át minden reggel elmém legmélyebb bugyrait és melegítik fel lelkemet, de csak képzeletben.

Cappuccino és cornetto – a tipikus olasz reggeli

Bevallom, hogy mióta hazajöttem Magyarországra elég nehezen találom a helyem Budapesten. Hiányoznak a kedvenc ízeim, illataim, melyek hiányát az elmúlt egy-két hónapban igyekszem minden erőmmel befoltozni, sokszor helyettesíteni. Mielőtt hazajöttem volna, elmentem egy utolsó nagy bevásárlásra és hoztam haza magammal a kicsi lakásom még apróbb konyhájába számos finomságot, hogy a kezdetben feltörő intenzív Olaszország iránti nagy hiányomat, kulináris élvezetek hajszolásával csillapítsam, a bennem nyílt űrt betömködjem. Az én kis itáliai éléskamrám készlete 2 héten belül ki is merült, én pedig itt maradtam pisztáciakrém, pesztó, narancslekvár és még sorolhatnám mi nélkül, kb. 5 kg súlytöbblettel, olasz reggeli nélkül. A reggeli az az étkezés, ami a legjobban hiányzik!

Bejegyzésemben az olasz bárok és a reggelihez kapcsolódó szokások világába kalauzollak el titeket, hogy a jövőbeni olaszországi utazásotok alkalmával magabiztosabban mozogjatok és ha igazán bátrak vagytok, akkor a cikk végén található szólista segítségével, akár a világ legszebb nyelvén rendelhessétek meg olaszul az első habos, kakaósszélű-bögre cappuccinótókat.

A cikket két darab pisztáciás croissant utáni csalódottságom hevében írom.

Mit esznek az olaszok reggelire?

Olaszországban szinte mindenki kivétel nélkül reggelire valami édeset eszik: néhány darab kekszet, pirítóst lekvárral, mogyorókrémmel (ehhez lehet előre elkészített édes kenyérszeleteket, fette biscottate néven kapni bármelyik szupermarketben), na és persze croissant, aminek számos geoszinonimája létezik (brioche, cornetto…). Ha Toszkánában jártok ne lepődjetek meg, ha pastát kér valaki reggelire, ez a cornetto helyi dialektális változata! Sok bárban üres cornettókat árulnak és a vendég dönti el, hogy milyen krémet (csokis, nutellás, vanílliás, pisztáciás, crema, magyarul cukrászkrém…) töltsenek bele.

Az olasz reggeli gyors

Az olaszok imádnak enni és mindig meg is adják a módját, de reggel mégis nem tömik tele magukat, így Olaszországban a bőséges nagy reggeli felejtős. A reggelit általában pultnál állva fogyasztják és csupán néhány percet fordítanak rá. Nem ülnek le és meglepő módon nem beszélgetnek órákat. Beugranak a kávézóba, rendelnek, bedobják a kávét, mellé egy cornettót és mennek is tovább a dolgukra.

Ha nem akarjátok, hogy kikerekedett szemekkel nézzenek rátok és 1 perc után kiderüljön, hogy turisták vagytok, 11 óra után már ne rendeljetek cappuccinót!

A cappuccino kifejezetten egy reggeli ital, melyet az olaszok ebéd után már nem isznak a rendkívül nehéz, tejes és tápláló mivolta miatt. Szerintük a tej egy reggeli ital, így semmilyen tejes italt nem fogyasztanak már a nap hátralevő részében. A latte, ami nálunk Magyarországon valami tejesebb kávé, náluk nem létezik és szó szerint tejet jelent. Ha lattét rendeltek, mindenbizonnyal egy pohár tejet fogtok kapni.

Kotyogós kávéfőző mindenekelőtt

Az olaszok a legegyszerűbb módon készítik otthon kávéjukat, melyre a legideálisabb eszköz a kotyogós kávéfőző, vagyis a moka. A barátaimtól megtudtam, hogy szigorúan tilos elmosni a kotyogós kávéfőző felső részét, maximum csak elöblíteni szabad, de mosószert semmi esetre sem szabad használni, hiszen kimossuk vele az ízeket.

Előbb fogyassz, aztán fizess!

Olaszországban az a szokás, ha valaki rendel valamit a bárban előszőr kikéri, amit szeretne és utána a kasszához sétál és bediktálja, hogy mit fogyasztott. Néhol fordítva működik: először, általában a bejárat melletti kasszánál kell fizetni (ez a nagyobb helyekre jellemző), majd a blokkot a pultnál átadva lehet rendelni. Ez sok fagyizóban is így van.

A felkapott turistás helyeken ne ülj le!

Sok helyen, főként a turisztikai attrakciók közelében, 3-4 eurós copertót, vagyis szervízdíjat számítanak fel reggelinél is az ülőhelyek esetében. Ha ilyen bárt találtok, akkor célszerű a pultnál fogyasztani, hiszen ott nincs szervízdíj.

Néhány hasznos kifejezés a rendeléshez:

Az olaszok már korán reggel “Buongiorno!”-val, “Jó napot!”-tal köszönnek és mindig egy napszakkal előrébb vannak, vagyis délután már “Buonasera!”-val, “Jó estét!”-tel üdvözlik egymást.

  • Vorrei un caffè. – Egy kávét szeretnék. (A kávé alatt az espresso, presszókávé értendő!)
  • Un caffè, per favore. – Egy kávét, legyen szíves!
  • Prendo un cappuccino. – Egy cappuccinót kérek.
  • Per me una spremuta d’arancia. – Nekem egy narancsdzsúz lesz.

A fizetéshez

  • Vorrei pagare, quant’è? – Fizetni szeretnék, mennyi lesz?
  • Quanto pago? – Mennyit fizetek?
  • Mi fa il conto per favore? – Kérhetném a számlát?

Udvariassági formák:

  • Grazie mille! – Köszönöm szépen!
  • Prego! – Kérem/szívesen!

Olaszországban nem szokás borravalót adni!

Ha nagyon ragaszkodtok hozzá:

Tenga pure il resto. – Tartsa meg az visszajárót.
Il resto mancia. – A visszajáró borravaló

Imádom az olasz bárokat! Imádom nézegetni a napilapokat olvasó idősembereket, a munkába rohanó öltönyös üzletembereket, a vörös rúzzsal virágos ruhában vespáról lepattanó signorákat, jó hallgatni, az előző nap focimeccseinek eredményeiről szóló eszmecseréket (igen, ennek is hatalmas kultusza van), a híreket. Imádom, az illatokat, az ízeket, a kávégép hangját, a kiskanalak csörgését! Imádom az olasz reggeleket!

Remélem, hogy a kisokosom hasznos lesz számodra, hogy te is el tudj majd merülni a reggeli édes életbe!

Hamarosan jön az új kedvenc reggelizős helyeimet összefoglaló cikk, majdnem több, mint 10 új bárral!

Addig is itt egy korábbi cikk:

Különleges olcsó bárok és éttermek nyomában Firenzében

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő kalandjaimról, akkor iratkozz fel oldalamra és kövess a Facebookon és Instagramon

Rating: 5 out of 5.

Én & Italy a Youtube-on

Jelentem, elkészült a Youtube-csatornám első riportvideója, melyben imádott városkámba, Verezzibe viszlek el titeket. Az olasz-magyar nyelvű videót megnézve, megismerhetitek Verezzit és a legjobb barátnőmet Soniát, aki mesél nektek gyerekkoráról, az olasz anyák és fiaik szerelméről, a ligur konyháról és helyiként hasznos utazási tippeket is ad nektek a régió felfedezéséhez! A magyar/olasz nyelvtanulók számára, napokon belül […]

Merci bakancslistájának kipipált és új pontjai: Mire is jó karanténban lenni Firenzében hónapok óta?

Szeptemberben közel egy év után visszatértem Firenzébe, hogy az itteni hétvégi magyar iskola programjain dolgozzak egy Európai Unió által finanszírozott pályázat keretében. Annak ellenére, hogy az elmúlt 4 itáliai hónap szinte minden egyes napját a négy fal között töltöttem a világjárvány második hullámának alatt, igyekeztem minden pillanatot hasznosan eltölteni és a lakásban töltött órákat színes […]

Részletek az utazási naplómból: Esküvő olasz módra

Tavaly nyáron végre részt vehettem egy igaz olasz esküvőn, imádott régiómban Liguriában. Ezen, az eddigiektől lényegesen eltérő bejegyzésemben, az utazásom során készült feljegyzéseimet szeretném megosztani veletek. 2019.09.13., Milánó Úton vagyok a reptér felé, már így a 20. Milánó MXP és Budapest közti járatomat vára talán egyszer megszokom majd, hogy a gép indulása előtt egy órára […]

Copyright © Patai Mercédesz.  All rights reserved

A fotók és a cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. Engedély nélküli másolásuk, bármilyen módon történő felhasználásuk a szerzői jog megszegésének minősül, amelyet a törvény büntet. Hozzájárulás kéréséért, vagy további információért vegyétek fel velem a kapcsolatot!

Merci visszaköltözik Firenzébe!

Közel egy éve, hogy utoljára Olaszországban jártam. Még soha nem vettem búcsút ilyen hosszú időre imádott országomtól az utóbbi 6 év során. Tavaly nyáron a Firenzében készült utolsó képemmel, jelentettem ezt be nektek. Július végén nagy könnyek között magam mögött hagytam a firenzei életemet, a barátaimat, a szerelmemet, a “szabadságomat” és hazaköltöztem Magyarországra, hogy elvégezzek […]

Tanulj olaszul Mercivel!

Nyelvvizsgára van szükséged? Imádod Olaszországot és az olasz kultúrát? Olasztanárt keresel? Beszédközpontú nyelvórákat szeretnél venni, egy olyan nyelvtanártól, akinek Olaszország a szerelme és úgy ismeri a mesés csizmát, mint a tenyerét?

Szicília ízei

Minden túlzás nélkül, annyi finomságot, mint Szicílián még nem ettem. A déli vendéglátást, nem lehet semmilyen más ország vagy északi olasz vidék vendéglátási szokásaival összehasonlítani. Annyi mindent ettem, hogy már nem is tudom mi mi volt, de szerencsére a kedves vendéglátóim unszolására, a szigeten való tartózkodásom idején naplót vezettem a megkóstolt ételekről. Nézzük a legfontosabbakat: […]

Virágba borult Firenze – Így még biztos nem láttad a várost

Toszkánában is bizonyára beköszöntött a tavasz. Míg mi a karanténban rostokolunk, a természet szépen lassan feléledt és ismét ékes ruhába öltözött. Kint csicseregnek a madarak, a szivárvány varázslatos színeiben tündököl, a minket körülölelő természet. A tavasz beköszöntének örömére, egy igazán színes és illatos bejegyzéssel szeretnék kedveskedni nektek, egyenesen Firenzéből.

Firenze titkos kincsei – A szemközti domb csodái

Közel 30 napja annak, hogy önkéntes karanténba vonultam. Az utóbbi 3-4 hétben csak is akkor mentem emberek közé, ha nagyon szükségem volt valamire. Elszeparáltságom korántsem azt jelenti, hogy napjaimat a négy fal között tengetem. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy vidéken élek egy hatalmas kerttel rendelkező házban, így ha időm engedi bármikor kimehetek a friss levegőre, […]

Ilyenek az olasz nagyvárosok adventi hangulatban

Már bizonyára teljesen magával ragadott téged is a karácsonyi láz. Az ünnepek előtti pár hétben elutaznál valahová és részese szeretnél lenni egy másik kultúra ünnepi szokásainak? Kimerítetted már az összes nagy „kötelező” adventi vásárt a környező országokban? Nem vágysz nagy, hagyományos és zsúfolt adventi vásárokba, ahol két lépést sem tudsz lépni? Szereted a pompát és a csillogást? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszoltál, akkor Olaszországot neked találták ki! Ebben a bejegyzésemben a mesés csizma három részéről hozok neked adventi programokat, hogy egy teljesen sajátos karácsonyi csoda részesévé válhass.

Még 4 különleges program Firenzéből

2,5 évet töltöttem összességében Firenzében, ezen évek során sikerült a reneszánsz város számos arcát és rejtett kincsét megismernem. Pár hónappal ezelőtt, írtam már nektek egy cikket néhány különlegesebb firenzei programlehetőségről (5+1 nem hétköznapi program Firenzében), melyet olyan utazóknak ajánlok, akik nem elégszenek meg a klasszikus programokkal. Ha téged is vonzanak a kevésbé sem hétköznapi programlehetőségek, akkor jó helyen jársz, hiszen 4 új ponttal szeretném kiegészíteni a bakancslistát!

2 év Firenzében – A firenzei tanulmányaimról

2014-ben, az első egyetemi képzésem alatt utaztam hosszabb időre imádott országomba. Valóra váltottam életem nagy álmát és Rómába költöztem hat hónapra. Az Örök Városban eltöltött erasmus-félév során a “dolce vitába” életérzés olyannyira magával ragadott, hogy hazatérésemet követően pár hónap múlva szívem ismét visszahúzott a csodálatos Itáliába, három hónapra, ahol életem egyik legszebb és élményekben leggazdagabb […]

Róma rejtett kincsei 1. rész

Míg minden út Rómába, Rómán belül pedig minden turista útja a Colosseumhoz, a Trevi kúthoz és a Spanyol lépcsőhöz vezet. Ha visszatérésedet szervezed az Örök Városba, de már a kötelező nevezetességek meglátogatásán túl vagy, vagy csupán nem szeretsz órákon át fényképekért sorban álló turisták hadával harcolni, akkor görgess lejjebb, hogy római bakancslistádat új helyekkel bővíthesd!

Álomhétvége az Amalfi-parton

A Nápolytól délre, a Salernói-öböl északi részén húzódó varázslatos Amalfi-part, Itália egyik legszebb térsége. Csodálatos, kanyargó partvonala mentén, meredek hegyoldalakba tapadt leírhatatlan szépségű színes városok, drámai szakadékok ejtik ámulatba a látogatókat, melyeket 1400 m magas hegyek és a csillogó azúrkék tenger kereteznek.

Az olasz riviéra – séta Toszkánától a francia határig

A mesés Ligur tartomány Toszkána és Lazio után Itália harmadik leglátogatottabb területe, ahol évente több ezer turista is megfordul. Főleg a keleti, a Pisához közeli része a legfelkapottabb, ahonnét a partszakasz leggyönyörűbb városai kényelmesen, pár óra alatt elérhetőek. A riviéra nem csak e része ejti ámulatba a látogatókat, hanem az egész vidék, melynek hegyvonulatai, mesébe illő öblöket, színes, gazdag történelmi múlttal és kultúrával büszkélkedő festői falvakat, hihetetlen szépségű tájakat átszelő túraösvényeket rejtenek Toszkánától egészen a francia határig.

Bakancslista Közép-Olaszország felfedezéséhez – Lazio és Umbria legszebb városai

A Rómában töltött 6 hónapos Erasmus ösztöndíjam (2014) idején kezdtem el igazán utazgatni és akkoriban váltam egykor és mindenkorra az utazás, illetve Olaszország szerelmesévé. Korábban (2013-ban) csak egyszer adódott lehetőségem arra, hogy Olaszországba utazzak, így az ország minden egyes szeglete új volt még számomra. Az ösztöndíjas hónapjaim során, igyekeztem főként Rómát és környékét felfedezni. Nem […]

A 10 kedvenc olasz városom

Imádom Olaszországot dallamos nyelve, természeti és kulturális sokszínűsége miatt. Ha egy régióból egy másik régióba utazom, úgy érezem magam, mintha egy másik országba látogatnék. Számomra a legszebb ország, mely mindig rejteget valami újat, számtalan utazás után is.

Egy napos barangolások a Chianti-vidéken 2. rész

Giovanni a legutolsó egyetemi vizsgám után meglepett egy délutáni kirándulással. Utunk nem is vezethetett máshová a toszkán borász lovagommal, mint a borairól híres Chianti-vidékre. Tudtad? A Chianti-vidék, Firenze és Siena közt elterülő terület, mely a mesés csizma leghíresebb bortermelő vidéke. A dombok közt számos várfallal körülvett hangulatos városka és tanya bújik meg, melyekre a távolból […]

Mert a képeslapok Toszkánája létezik…

Az idei húsvéti ünnepeket egy olasz közmondás szellemében töltöttem:
Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi.
Karácsonyt a családdal, húsvétot, akivel csak akarod. Ez volt az első húsvét, hogy nem utaztam haza Magyarországra és az ünnepeket családomtól távol töltöttem, az olasz barátommal.

Toszkán földeken: Volterra és San Gimignano

Toszkána a mesés csizma azon régiói közé tartozik, amelyek több éves barangolás után is tudnak minden egyes alkalommal valami újat nyújtani. A vidék kis lankái megszámlálhatatlan felfedezésre váró egytől-egyig különleges és szebbnél-szebb kis falut rejtegetnek. Egy toszkán kirándulás mindig érzelmi, kulturális, kulináris utazás is egyben: Isteni helyi ételeteket és világhírű borokat kóstolhatunk, festői hangulatú történelmi […]

5+1 nem hétköznapi program Firenzében 1. rész

Ha a reneszánsz bölcsőjében, az olasz kultúra első számú városában, Firenzében jársz és városlátogatásodba néhány különlegesebb, nem klasszikus programot is be szeretnél csempézni, akkor görgess le, és nézd meg az én hat pontos bakancslistámat!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> blogger ezt szereti: